Els contenidors d’Humana recuperen més de 20 tones de tèxtil usat a Roda de Berà al 2021

REDACCIÓ – Roda de Berà,14/2/2022

La recollida selectiva del residu tèxtil per part d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo va augmentar un 19,7% a Roda de Berà al 2021. Així es desprèn del balanç realitzat per l’entitat, que l’any passat hi va recuperar més de 20.453 quilos de tèxtil usat per a donar-les una segona vida amb un benefici ambiental i social, en comparació als 17.091 quilos de 2020.

El residu tèxtil (roba, calçat, complements i tèxtil de llar), que es va dipositar en els contenidors situats en la via pública, va equivaler a 82.000 articles de roba que van ser classificats a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès. La major part tindrà una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35%, reciclar.

La reutilització del tèxtil és clau per a l’economia circular i la creació d’ocupació verda, per això aquesta organització aposta des de fa 35 anys per donar una segona vida als articles de roba que tenim als armaris i no utilitzem, que esdevenen fins al 40% de tota la roba.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil; cada ciutadà en llença aproximadament 20 quilos de mitjana, però malauradament els gestors autoritzats només en recuperen una petita part. A Roda de Berà, Humana va recollir l’any passat una mitjana de 2,87 quilos per habitant.

“La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: el 50% se’n pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba; resulta obvi, però gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat sinó a la fracció resta i posteriorment en un abocador o una incineradora”, diu Àgata Soler-roig, responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a Catalunya.

La reutilització del tèxtil contribueix a la reducció d’emissions de CO2: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les més de 20 tones recollides l’any passat a Roda de Berà van evitar l’emissió de 124 tones de CO2 a l’atmosfera.

Foto: Una treballadora d’Humana triant la roba usada. / AJ. RODA DE BERÀ

Hemeroteca

Tweets recents

Share This