L’Arquebisbe de Tarragona inaugura el Museu Parroquial de Roda de Berà

REDACCIÓ – Roda de Berà, 21/1/2022

L’arquebisbe de Tarragona, monsenyor Joan Planellas, va inaugurar aquest dimecres, 19 de gener, el nou Museu Parroquial a la rectoria de Roda de Berà. Va estar acompanyat pel rector de la parròquia de Roda de Berà, mossèn Antonio Rodríguez; per l’Alcalde Pere Virgili; per la regidora de Cultura, Teresa Ferré; pels regidors Antonio Bernal i Rafael Luna; i per desenes de feligresos que no es van voler faltar a la cita.

La idea de muntar el petit museu va sorgir arran de l’arribada de mossèn Rodríguez a Roda de Berà, “en voler posar ordre, vam trobar moltes peces antigues, salvades de la destrucció de la Guerra Civil, que estaven emmagatzemades a la parròquia sense donar-les-hi el valor que mereixen”, assegura.

Poc més d’un any després s’ha inaugurat aquest museu, el qual compta amb un apartat d’orfebreria amb la Custòdia i la Vera Creu de principis del segle XIX, casulles d’abans de la Guerra Civil brodades en relleu, un pendó de les filles de Maria de 1940, un missal i un tàlem del mateix any, un encenser i una naveta de 1939, o un antic motllo per fer hòsties. També s’hi pot trobar una estela funerària dels segles XVI-XVII de l’antic cementiri parroquial, imatges o fragments d’imatges del segle XIX, o algunes peces procedents de l’ermita de la Mare de Déu de Berà, com un fragment de l’antic retaule que presidia l’ermita, unes sacres o un Sant Crist, a més de vestuari litúrgic.

Alguns dels objectes, després de ser restaurats, es tornen a utilitzar en algunes festes importants de la parròquia. A banda d’aquests elements, que sumen prop d’una cinquantena, també alguns feligresos han fet donació d’objectes i d’imatges religioses de valor artístic. La visita ha estat guiada per Josep Maria Nogués qui ha anat oferint una explicació històrica de les peces més destacades de la col·lecció.

Després de destapar la placa inaugural, l’Arquebisbe va destacar la importància que tenen aquestes peces com un llegat de futur “és important trametre a les noves generacions les tradicions i la fe expressada amb aquests símbols”, un fet que també va assenyalar l’Alcalde davant la importància de custodiar un patrimoni històric i cultural local com el que guarda a partir d’avui el Museu Parroquial. Finalment Monsenyor Planellas va donar les gràcies a totes les persones involucrades en fer-ho possible, al Consell Parroquial i a l’Ajuntament per la seva implicació i col·laboració.

Foto: Una imatge

Hemeroteca

Tweets recents

Share This