La producció serà l’eix temàtic del FIC-CAT 2022

REDACCIÓ – Roda de Berà, 17/12/2021

En cada edició, el Festival Internacional de Cinema en Català escull un eix temàtic relacionat amb el món del cinema, amb l’objectiu de donar més visibilitat als diferents rols existents en l’extens i complex procés de creació audiovisual. Si bé és cert que, per exemple, tothom coneix la figura del director o directora, hi ha altres professionals que passen més desapercebuts tot i ser fonamentals. Una d’aquestes professions que queda en segon pla podria ser la producció, ja que en moltes ocasions el gran públic desconeix les funcions i la importància que té.

Per aquest motiu, cada any s’ha dedicat l’edició a una professió o àmbit diferent, posant en relleu les tasques concretes que realitza el professional i/o equips que s’hi dediquen, mitjançant la realització una taula rodona o, entre altres, fent classes magistrals. En passades edicions la direcció, la direcció de fotografia, la localització, les bandes sonores, o el muntatge han sigut protagonistes. Ara és el torn de la producció, dels productors i les productores i/o empreses que s’encarreguen dels aspectes econòmics i organitzatius a l’hora de realitzar una obra audiovisual.

Tot i que l’eix temàtic sigui la producció, en cap cas implica que les obres presentades a concurs es valorin seguint com a criteri la qualitat productiva, doncs el Jurat és qui determina els treballs guanyadors basant-se en molts altes criteris. A banda dels premis de les diferents categories, s’atorgarà un premi específic a la Millor Producció, dotat amb 300 euros i un trofeu. Les inscripcions per participar són obertes i es poden fer de forma gratuïta a la web del FIC-CAT.

Entre paraula i acció, entre la imatge somiada i la batalla persistent del rodatge: el cinema, com la vida, és un debat constant entre el desig i la realitat. En aquesta lluita irresoluble, només ells i elles són capaços d’unir tots dos extrems en improbable equilibri: són les productores i productors a qui ara rendim homenatge.

Somiadors pragmàtics, cinèfils incansables, confidents en la llum i en la foscor, fan dels límits possibilitats insospitades fins a esborrar del seu vocabulari la paraula “no”. Fan de la idea inicial, un repte doble. Fan de la inseguretat, empenta. Fan del bloqueig, acció. Fan.

Hem passat mesos tancades i tancats en el terreny de la imaginació. Escrivint, planificant, somiant les pel·lícules de les nostres vides que la realitat ens negava. És el moment de retrobar-nos amb la pràctica: de tornar a la batalla, de pujar als cels, i baixar als inferns i, en paraules de Herzog, esgarrapar la pel·lícula de les mans del diable. És el moment de les productores i dels productors. Us estàvem esperant.

Foto: El festival cinematogràfic del Baix Gaià prepara l’edició 2022. / FIC-CAT

Hemeroteca

Tweets recents

Share This