Altafulla pretén reduir un 10% els residus amb el Pla Local de Prevenció

REDACCIÓ – Altafulla, 19/11/2021

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala la coalcaldessa Alba Muntadas, ha presentat el Pla Local de Prevenció de Residus 2021 en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus on s’han programat diferents activitats i tallers en aquest àmbit. Precisament la reducció d’un 10 % del volum de residus generats al municipi respecte a les xifres de l’any 2010 és l’objectiu que es marca aquest pla local per a l’any 2025, tal i com ha explicat el tècnic redactor del projecte, Ton Aymemí.

És per això que l’Ajuntament d’Altafulla està treballant en la redacció d’un Pla Local de Prevenció de Residus, que es convertirà, segons Aymemí, en el full de ruta per a assolir aquesta meta. Una de les primeres accions, i dins del programa d’actes de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus, és un procés participatiu i creatiu que se celebrarà dilluns vinent 22 de novembre a l’Esplai de la Gent Gran, que servirà per presentar aquesta eina a la ciutadania i recollir les seves inquietuds, idees i propostes en la matèria per a ser incloses en el text final que es presentarà el pròxim mes de febrer.

“El pla és un document de treball on s’analitzen les principals fonts de generació de residus i s’inclouen una sèrie d’accions per reduir la seva generació”, segons ha explicat Aymemí. Per la seva banda, la coalcaldessa Alba Muntadas ha posat èmfasi en què no totes les accions impliquen reduir els nostres consums per a reduir així els residus generats, sinó que es poden dur a terme actuacions relacionades amb la gestió dels residus.

Per això, el pla contempla la combinació d’accions que permetin reduccions quantitatives importants amb altres actuacions que se centrin més en la conscienciació i el canvi d’hàbits.

Foment dels productes d’higiene reutilitzables

Paral·lelament a la redacció del Pla Local de Prevenció, Altafulla està promovent l’ús de bolquers i productes d’higiene íntima reutilitzables, com ara, copes menstruals. Es calcula que un nadó genera més de 1.000 quilos de residus en bolquers els primers 24 mesos de la seva vida.

Una pila de residus on cal sumar també els bolquers per a incontinència de les persones grans i els 40.000 productes d’higiene íntima femenina que genera una dona al llarg de la seva vida fèrtil. A Altafulla representa més de 100.000 quilos de residus a l’any.

La gran majoria d’aquests productes es fabriquen amb matèries sintètiques, són d’un sol ús, no es poden reciclar i eliminar-los implica incrementar les emissions de CO2. A més, representen per a les famílies un important cost econòmic, al voltant d’uns 1.000 euros per a cada fill o filla.

En el marc del programa d’activitats de la Setmana Europea, s’han organitzat diversos tallers i xerrades per a donar a conèixer els avantatges que comporten respecte als productes convencionals. Un d’aquests tallers que han tingut lloc aquest matí a l’Institut d’Altafulla ha estat el taller “Menstruació sostenible”, amb els alumnes de 1er d’ESO de l’Institut d’Altafulla,  a càrrec de Glòria Balada, del Projecte Circulars.

Les famílies i dones que s’adhereixin al projecte rebran gratuïtament un lot de productes reutilitzables amb el compromís de facilitar informació de la seva experiència en l’ús d’aquests productes. Un grup d’alumnes de l’Institut d’Altafulla seran els responsables de recollir i elaborar els resultats i mesurar els objectius del projecte.

Programa d’activitats

Divendres 19

18.30h – Ajuntament

Xerrada de presentació de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus: “Bolquers reutilitzables, una alternativa saludable per a reduir els residus”, a càrrec de Maria Teresa Saperas, fundadora d’ADZnadons.

La Maria Teresa Saperas és una emprenedora de 90 anys que va fundar ADZnadons l’any 2009 preocupada pel cost que suposava la compra de bolquers per a les famílies amb pocs recursos econòmics.

Dilluns 22

18h – Esplai de la Gent Gran

Procés participatiu i creatiu del Pla de Prevenció de Residus d’Altafulla. Dinàmica per expressar, proposar i valorar possibles accions de prevenció de residus que seran incorporades en la redacció tècnica del projecte, a càrrec de Ton Aymemí (Tècnic redactor del Pla).

Cal inscriure’s a: mediambient@altafulla.cat  o enviant Whatsapp al 689 72 49 07

Dissabte 27

12h – Escoles Teresa Manero

Activitat “CAPgira, matèries de primera per productes excepcionals”. Activitat oberta a tots els públics on podrem veure i tocar productes reciclats increïbles i la història dels joves i emprenedors que els han dissenyat, a càrrec de Ton Aymemí.

Diumenge 28

11h – Sortida des del Roquissar

II Caminem per netejar Sant Antoni

I després menjar popular… 3 €. Inscripcions a araaltafulla@gmail.com o per Whatsapp 639 70 87 71. Organitza Ara Altafulla.

Dimarts 30

18h – Punt d’Informació Juvenil (PIJ)

Taller de menstruació conscient. Dinàmiques i exercicis  per aprofundir en els coneixements biològics i emocionals sobre el cicle menstrual i compartir dubtes en un espai de confiança, a càrrec de Glòria Balada (Circulars).

I durant aquestes setmanes

Tallers “Menstruació sostenible” amb els alumnes de 1er d’ESO de l’Institut d’Altafulla,  a càrrec de Glòria Balada (Circulars).

Activitats “CAPgira, matèries de primera per productes excepcionals” amb els alumnes de l’escola El Roquissar, La Portalada i l’Institut d’Altafulla, a càrrec de Ton Aymemí.

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This