Roda de Berà s’agermana amb el poble malagueny de Benaoján

REDACCIÓ – Roda de Berà, 5/11/2021

El ple de l’Ajuntament de Roda de Berà va aprovar per unanimitat durant la sessió ordinària d’octubre l’agermanament oficial entre el municipi i Benaoján, una localitat de la serra de Ronda, ubicat dins del parc natural de Grazalema, a Màlaga. L’agermanament es produeix amb motiu dels vincles històrics i socials i dels llaços d’amistat que uneixen els dos municipis des dels anys 60. Roda de Berà no estava agermanat amb cap municipi fins ara.

La idea va sorgir l’estiu pasat arran d’una conversa de l’alcalde Pere Virgili amb un familiar de l’actual alcaldessa de Benaoján, Soraya García. Els dos consistoris van convocar una reunió telemàtica en la qual hi van participar també les dues regidores de Cultura dels ajuntaments, Teresa Ferré, de Roda de Berà, i Olga Barranco, del municipi malagueny. Ràpidament es va arribar a un enteniment atesa la relació històrica i els vincles socials i d’amistat que uneixen ambdós municipis des dels anys 60.

La transformació de Roda de Berà a principis de la dècada dels anys 60, en què el principal motor econòmic del municipi va passar de ser l’agricultura a la construcció i al sector serveis, va fer que s’incrementés la demanda de mà d’obra. El boom del turisme nacional i internacional feia necessari construir noves residències vacacionals, i Roda de Berà, en aquell moment amb tan sols 563 habitants, no podia satisfer la incipient demanda de mà d’obra.

Va ser així com van arribar al municipi moltes famílies vingudes des de diferents punts del país, la meitat de pobles d’Andalusia i entre ells 75 benaojans i benaojanes que van arribar a Roda de Berà per treballar i viure-hi. Amb el seu treball es van construir la majoria dels 660 nous habitatges que es van construir en deu anys, fins a doblar la seva població l’any 1970, arribant als 1.034 habitants. Ara, seixanta anys després, els rodencs amb arrels benaojanes s’ha multiplicat per quatre.

“Ambdós ajuntaments estem convençuts de l’enriquiment mutu que pot generar la cooperació dels dos pobles, pot ser un estímul per a tots els sectors que formen el teixit civil, social i econòmic de Roda de Berà i de Benaoján. La voluntat és iniciar un camí de col·laboració entre els dos consistoris per enfortir les relacions d’amistat, d’unió i fraternitat”, assegura l’alcalde Pere Virgili.

Per consolidar l’agermanament se celebraran durant el proper any alguns esdeveniments socials, culturals, juvenils, artístics o esportius, per als quals el pressupost de 2022 inclourà una partida específica. També es col·locarà a l’entrada dels dos pobles un cartell amb el que es doni a conèixer l’agermanament i es proposarà al Ple dedicar el nom de Benaoján a un carrer o una plaça.

Foto: Vista deL municipi malagueny de Benaoján. / JUAN CARLOS BERNAL

Hemeroteca

Tweets recents

Share This