‘Històries de Vida’ per a persones grans del Tarragonès i el Baix Penedès

REDACCIÓ – Roda de Berà, 4/11/2021

L’esperança de vida suposa un creixement de la població de gent gran i això ens porta algunes malalties associades a l’envelliment, entre les quals hi ha demències tan comunes com l’Alzheimer. Per això, els cuidadors busquen noves eines que els ajudin a millorar l’assistència individualitzada a cada usuari al seu propi domicili. Una d’aquestes eines és ‘La Història de vida’, un instrument narrat que recull, -a través de converses amb les persones grans- , el relat de la història vital i les experiències d’aquella persona. Aquesta guia oral i escrita de records compromet a la persona en la seva pròpia identitat i permet treballar l’Atenció Centrada en la Persona (ACP), que ajuda a decidir com envellir amb dignitat i respecte.

L’Arc Serveis -servei d’ajuda domiciliària que treballa amb les persones grans, discapacitat i dependència al Baix Penedès i al Tarragonès- elabora ‘La Història de vida’ dels seus usuaris. Carla Martínez Abadia, -la “pubilla” de l’equip de 40 treballadores que formen L’Arc Serveis,  auxiliar d’infermeria, animadora sociocultural i Segon Curs de Grau de Treball Social de la URV de Tarragona  és l’encarregada d’elaborar la ‘Història de Vida’ del servei d’ajuda a domicili que treballa amb persones grans, amb discapacitat o amb dependència del Baix Penedès i del Tarragonès.

La importància de la ‘Història de Vida’

Gràcies a la ‘Història de vida’ es poden conèixer aspectes de la biografia de cada usuari, els seus gustos, cançons, colors, àpats, les seves preferències personals i d’oci, sentiments, creences… Un instrument obert que pot modificar i canviar amb el temps i que s’arxiva en cas de fer-ne un ús terapèutic.

La gerent de L’Arc Serveis, Jerusalem Torra, recorda que “cada persona és diferent segons les seves experiències viscudes i això ens compromet a fer un model d’atenció que respecta la seva identitat i la seva manera de ser”. Aquesta eina també permet als professionals “accedir a la memòria emocional dels seus usuaris, configurant esdeveniments de la seva vida que ens ofereixen moltes dades a l’hora de treballar conductes, a vegades anòmales o negatives”, assenyala Torra.

Foto: Carla Martínez Abadia, auxiliar d’infermeria, animadora sociocultural, és l’encarregada d’elaborar la ‘Història de Vida’ / L’ARC SERVEIS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This