Tornen les barreres de retenció de sorra a la platja d’Altafulla

REDACCIÓ – Altafulla, 28/10/2021

El pla de gestió sostenible ‘Altafulla Platja Viva’, reconegut amb el Premi Medi Ambient 2020 de la Diputació de Tarragona, segueix el seu programa d’accions amb l’objectiu de recuperar el sistema dunar com a gran reservori de sorra per a la protecció natural davant de les llevantades i les amenaces del canvi climàtic i la seva redistribució.

L’Ajuntament d’Altafulla ha treballat aquests darrers dies amb la instal·lació novament de les barreres de retenció de sorra entre el final del Passeig de Botigues de Mar i el Club Marítim Altafulla. I és que, un cop passada la temporada d’estiu s’han tornat a instal·lar aquests elements per tal d’evitar la pèrdua de sorra fora de la platja i afavorir-ne l’acumulació en aquesta zona que, habitualment es veu poc o gens afectada pels temporals.

Aquestes barreres de retenció de sorra estaran instal·lades fins a finals de maig. També s’ha col·locat un rètol de senyalització per identificar l’acció i el seu objectiu. Un dels resultats ben visibles gràcies al pla de gestió ‘Altafulla Platja Viva’ és l’assentament de l’estructura dunar al Parc de Voramar. Durant l’estiu l’estructura dunar s’ha assentat i les espècies vegetals han arrelat i recobert notablement la seva superfície gràcies a les espècies sembrades, plantades i al propi banc de llavors de la sorra.

Durant la tardor es netejarà l’interior de la zona delimitada i es retiraran els còdols acumulats durant l’estiu per afavorir la retenció de sorra per avaluar a posteriori la resposta del sistema dunar davant de l’impacte que puguin tenir els possibles temporals hivernals.

Intervenció a la zona d’accés al Club Marítim

D’altra banda, i amb la col·laboració del Club Marítim Altafulla, s’està ordenant la zona d’accés al club, ajustant i delimitant l’ample de pas amb estaques i vegetació, així com enretirant i reorganitzant la zona de varada d’embarcacions per tal de reduir l’ocupació de la platja més propera al mar.  Aquesta intervenció forma part de les accions per millorar i endreçar progressivament la connexió entre el final del passeig i el Club Marítim Altafulla i donar major coherència a la continuïtat del camí de ronda.

Per la seva banda, a la Roca de Gaià, al sector del Vinyet, està prevista per al 6 de novembre la jornada ‘Viu la platja!’ on es retiraran residus i flora exòtica, es plantaran espècies autòctones al sistema dunar i s’instal·laran més barreres de retenció de sorra. Aquesta activitat està organitzada per l’Associació Mediambiental La Sínia i els ajuntaments d’Altafulla i Tarragona i amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, l’Institut Pons d’Icart i l’Agència Catalana de l’Aigua.

Amb aquestes accions de protecció i retenció de la sorra, l’assentament de l’estructura dunar i la plantació d’espècies de flora autòctona s’ha aconseguit tractar la platja “de la manera més sostenible possible” en un context d’amenaces pel canvi climàtic.

Foto: Dues de les barreres instal·lades a la platja altafullenca. / AJ. ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This