Descobreix l’entorn de la resclosa del riu Gaià al Catllar aquesta tardor

REDACCIÓ – El Catllar 12/10/2021

La instal·lació de dues passeres a la llera del riu Gaià ja fa un parell d’anys va permetre establir un itinerari saludable al Catllar des de la Torre d’en Guiu fins al pont vell del tren, amb un recorregut indicat de poc més d’un quilòmetre, que permet gaudir d’aquest entorn de reserva natural fent salut. El recorregut és assequible per a gent gran i persones amb problemes de mobilitat.

El projecte neix arran de la recuperació del riu com a espai públic. Amb el cabal ambiental, el pas del riu Gaià pel Catllar deixa de ser una zona seca que no convida a gaudir-ne. Amb Descobreix l’entorn de la resclosa del riu Gaià al Catllar aquesta tardor la instal·lació de dues passeres s’han superat dos obstacles físics: el riu Gaià i el torrent de la Farga. A l’alçada de la Fàbrica, a l’esquerra del riu, s’ha habilitat un senderó que passa entre el riu i el camí asfaltat i, d’aquesta manera, s’ha segregat el pas de caminants del trànsit rodat.

Precisament la Fàbrica és un espai amb molta història i també futur. El 1754 es va construir una fàbrica de paper i de teixits al costat d’un vell molí medieval. Els intensos canvis del segle XX van provocar-ne abandonament, però des de fa uns anys la cooperativa La Fàbrica de la Transició impulsa un projecte, que l’any passat va rebre el vistiplau de l’Administració, per poder tirar endavant el projecte innovador de cohabitatge.

La zona de la resclosa és el punt de sortida de diverses rutes de més llarg recorregut adreçades als caminadors més experimentats. Aquests camins i senders uneixen el Catllar amb el pantà del Gaià o localitats veïnes com Salomó, Vespella, Renau o la Riera de Gaià o resseguir el Gaià fins a la desembocadura o riu amunt. Al costat de la llera del riu, hi trobareu una zona lúdica municipal, on hi ha les piscines, pistes de tennis i pàdel, un bar-restaurant i una zona arbrada amb parc infantil.

La zona humida de la resclosa és un espai natural protegit, amb una fauna autòctona. Està prohibit alliberar-hi fauna de forma no autoritzada i encara més espècies que no en són pròpies, un fet que és molt greu, ja que qualsevol alliberament té conseqüències, moltes vegades inesperades, sobre el medi, fins i tot irreversibles. En els darrers mesos ha passat diverses vegades, amb animals com la gambúsia, una espècie de peix americana, així com diverses tortugues exòtiques, ànecs blancs, entre d’altres. Tots aquests animals es consideren espècies exòtiques, que en alguns casos són també invasores i són actualment una de les principals causes de pèrdua de la biodiversitat del planeta.

Una imatge de la zona humida de la resclosa i la Fàbrica. / AJ. EL CATLLAR

Hemeroteca

Tweets recents

Share This