El Centre de dia per a gent gran Marinada celebra el ‘Dia Mundial de l’Alzheimer’ amb una xerrada

REDACCIÓ – Roda de Berà, 23/9/2021

El Centre de dia per a gent gran Marinada de Roda de Berà va acollir, aquest dijous, 23 de setembre, una xerrada adreçada a familiars i a cuidadors, en el marc de les activitats organitzades al voltant del Dia Mundial de l’Alzheimer. La xerrada, que va anar a càrrec de la doctora Graciela Pérez i la doctora Marcela Garay, de la taula comunitària de la Xarxa Sanitària Santa Tecla, va donar algunes claus sobre aspectes com el diagnòstic d’aquesta malaltia neurodegenerativa, els tractaments farmacològics i no farmacològics que se’n deriven, el paper dels centres de dia i dels centres d’estimulació, així com les fases de l’Alzheimer. Una altra de les conclusions va ser que el confinament ha agreujat la situació dels malalts d’Alzheimer i altres demències, ja que la soledat i la manca de suport han incrementat els estats depressius d’aquestes persones.

L’Alzheimer: un diagnòstic a temps, el millor remei

Tant les doctores com les professionals del Centre de dia per a gent gran Marinada coincideixen en afirmar que “un diagnòstic a temps resulta molt necessari per poder fer intervencions a l’estil de vida que protegeixin el cervell per millorar el tractament i el benestar des pacients”. Per això, aposten per iniciar una planificació en els estadis de les fases primerenques amb eines com les Voluntats anticipades o les Històries de vida amb cuidador i familiars. D’aquesta manera, el malalt té la garantia de rebre l’assistència que ha escollit, donant-li preferències a gustos i atencions i oferint-li el dret d’escollir com envellir, segons les seves capacitats.

Els professionals també destaquen la importància que té el suport social i emocional que ha de rebre el malalt d’Alzheimer. En aquest sentit, recorden que cal fer una valoració del grau de dependència de la persona i dels ajuts als que poden accedir familiars i cuidadors. També prenen importància els centres d’estimulació, tallers de memòria i els centres de dia, on es treballa una atenció integral professional i disciplinar per mantenir el nivell d’autonomia personal i on se’ls proporciona un ambient tranquil i còmode. A la vegada, en aquests centres se’ls ofereix un pla individualitzat i personal.

Les tres fases de l’Alzheimer

L’Alzheimer és una malaltia complexa que afecta diferents parts del cos i evoluciona en tres fases. En la fase inicial, el malalt té oblits dels records presents, té problemes per retenir informació i moltes vegades va acompanyat de depressió.

En la segona fase, el malalt confon llocs i dates, perd vocabulari, repeteix preguntes i moltes vegades accions. Sovint la persona està més irritable de l’habitual i alguns dels malalts actuen amb agressivitat. A la tercera fase, es produeix un deteriorament de la persona que deriva en una dependència, en dificultats per realitzar la seva cura i funcions personals (anar al servei, dutxar-se, vestir-se, dinar), en perdre la capacitat de parlar o, moltes vegades, al no reconèixer als seus familiars.

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa progressiva que afecta a la gent gran sobretot dones, i un 9% a menys de 65 anys. La malaltia provoca una disminució de les funcions intel·lectuals, de l’aprenentatge i la capacitat de realitzar activitats quotidianes. A l’Estat espanyol hi ha més de 900.000 malalts d’Alzheimer, dels quals 90.000 són a Catalunya.

Foto: Un moment de la xerrada per a cuidadors de malalts d’Alzheimer. / CEDIDA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This