Brises del Mar, més enllà de la rotonda

JOSEP SÁNCHEZ

Han hagut de passar més de tres anys per veure la retirada de les barreres de formigó de la rotonda d’accés a l’autopista AP-7 des de Torredembarra. Els blocs es van instal·lar a l’estiu del 2018, per pal·liar els efectes de l’obligatorietat pels camions de circular per l’autopista, un fet que feia preveure un augment del trànsit en aquell punt. D’aquesta manera, es volia guanyar  fluïdesa, però la mesura també va tenir el seu costat negatiu.

Molts habitants dels pobles de l’interior del Baix Gaià que es desplacen cada dia a Torredembarra o Altafulla a través de la T-214 s’han vist obligats a fer una volta de més de dos quilòmetres cada vegada que volien anar a les localitats de la costa. Una situació que també ha afectat els veïns de la urbanització de Brises del Mar, situada dins del terme municipal d’Altafulla. Aquests, a través de la seva associació de veïns i de la plataforma Reobrint Rotonda, han estat els més actius a l’hora de demanar la retirada dels blocs de formigó pel perjudici que significava per a ells, ja sigui a nivell econòmic, de temps o de seguretat.

Ara, amb els blocs ja retirats, es mostren satisfets per la millora en la mobilitat de la zona i per l’estalvi de temps i de diners que suposarà per a ells. “Hi ha gent que feia aquest recorregut dues o tres vegades al dia. En alguns casos, hem trigat fins a 20 minuts per baixar a Torredembarra”, comenta Luis López, un dels representants dels veïns. A més, des de Brises del Mar protesten també pel tracte que han rebut de les administracions: “Quan es van posar, ningú ens va donar una explicació. No es responia als nostres requeriments. Ens hem sentit menystinguts”, comenta López sobre el tracte amb la subdelegació del govern a Tarragona, que és qui s’ha encarregat de gestionar la instal·lació dels blocs a través de la unitat de carreteres. Però els veïns de la urbanització també creuen que la implicació dels ajuntaments de la zona –el d’Altafulla i el de Torredembarra- podia haver estat més important per tal d’aconseguir l’objectiu de retornar a la rotonda el seu aspecte original. Ells, per la seva banda, durant l’estiu i la tardor del 2019 van organitzar fins a 27 talls de trànsit a la rotonda.

Un dels moments més tensos va ser quan el novembre del 2019 van decidir no presentar-se a una reunió amb el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, perquè el dia abans va fer una trobada amb els alcaldes del Baix Gaià i ja es va prendre la decisió de no moure els blocs. Aquell dia també es va parlar de fer millores al camí de la protectora d’animals per tal que els veïns de Brises del Mar poguessin accedir a Torredembarra. “No era la solució”, comenta López, “perquè trigues més i surts a Sant Jordi”. A més, afegeix que en aquests dos anys, finalment no s’ha fet cap actuació en aquell camí.

Més demandes

El problema de la rotonda també ha servit als veïns i veïnes de Brises del Mar per donar més visibilitat als problemes que tenen a la urbanització i que van més enllà dels blocs de formigó. Per exemple, també en clau de mobilitat reclamen una millora en els accessos des de la T-214, la principal via de comunicació que utilitzen per anar a Torredembarra, Altafulla o la Riera, però també per connectar amb l’N-340 o l’AP-7. Des de l’associació de veïns expliquen que ho han estat gestionant amb la Generalitat, però que ara la pilota està sobre la teulada de l’Ajuntament d’Altafulla.

Al consistori també li reclamen més implicació en les qüestions que preocupen al barri, com per exemple, l’enllumenat o l’aigua. Luis López comenta que a l’inici de l’actual mandat semblava que hi havia bona sintonia amb el nou equip de govern. Segons comenta, poc després de les eleccions el coalcalde Jordi Molinera va anar a la urbanització i es va comprometre a fer reunions semestrals, però “han passat dos anys i no ha tornat a venir”, comenta el representant dels veïns. Entre els temes pendents hi ha la millora en l’enllumenat, amb la substitució dels fanals, pels quals hi hauria disponible una subvenció de la Generalitat d’uns 200.000 euros.

Un altre dels temes que preocupen és el del consum d’aigua. A finals de juliol, Aïgues d’Altafulla va recomanar als veïns de la zona nord del poble que no es consumís aigua de l’aixeta per una concentració massa alta de clorurs. Un fet que es va produir per l’augment del consum a Brises del Mar i que és un problema que ja es produeix des de fa anys. “L’aigua s’agafa d’un pou que hi ha a la urbanització. El seu consum es va cedir amb la promesa de fer la connexió a l’aigua que ve de l’Ebre (la canonada del CAT)”, comenta López, que afegeix que l’Ajuntament s’ha compromès a què aquesta connexió es faci de cara a l’any vinent.

Amb tot, segons van anunciar fa unes setmanes a Altafulla Ràdio, els veïns de Brises estan estudiant la possibilitat de crear una candidatura electoral de cara als pròxims comicis municipals l’any 2023. Creuen que d’aquesta manera es podrien atendre millor les seves necessitats. La idea, però, encara està en una fase molt embrionària. “Ho estem valorant i veient si tenim prou suport. Crear el partit seria relativament senzill”, comenta López, que considera que d’aquesta manera podrien defensar millor els interessos de la urbanització.

Foto: La matinada del 31 d’agost es van treure els blocs de formigó de la rotonda. / PLATAFORMA REOBRINT ROTONDA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This