La Nou de Gaià la I Festa ‘Cartusia’ del raïm cartoixa i atreu visitants de tot arreu

JOAN BORONAT

La Nou de Gaià va ser pol d’atracció dels amants de la viticultura en celebrar al darrer cap de setmana d’agost la I Festa del Cartoixà per enaltir una varietat ancestral i autòctona de raïm al Camp de Tarragona i, en conseqüència, la més predominant a aquest municipi del Tarragonès, quan la vinya era el principal conreu.

L’Ajuntament de la Nou i l’associació Santa Teca han fet un maridatge perfecte, per gaudir durant dos dies del vi, la música, l’art i la cultura sota el títol del llatí “Cartusia”, en clara referència a l’esmentada varietat de raïm.

Gent de la contornada i de més enllà de les nostres comarques, públic familiar que va passejar i participar d’un esdeveniment que com afirma Josepa Figueras, l’alcaldessa de la Nou de Gaià, “ha superat amb escreix totes les previsions i ha complert l’objectiu principal: donar a conéixer el nostre poble, assentar les bases per a repetir més edicions de Cartusia i, vist la positiva experiència, millorar allò que es pugui”. Figueras espera que en una futura reedició “tant de bo que no ens calgui implementar les mesures restrictives i de seguretat contra la Covid-19 que ara hem observat i complert, amb l’exquisida responsabilitat de tothom”.

Set cellers tarragonins i penedesencs

A la Festa del Cartoixà hi van participat 7 cellers de Tarragona i del Penedès, que van presentar fins a 16 vins elaborats amb cartoixà, d’estils i interpretacions diferents, d’entre els que destaquen els obtinguts a través del raïm de pell rosada. De forma progressiva, en els últims anys, s’ha anat recuperant la vinificació del cartoixà vermell, que es va poder tastar durant tot el dia a la Nou de Gaià i també a l’hora de maridar amb una gastronomia d’avantguarda, tant a l’hora de dinar com al sopar, a l’espai dels jardins municipals del Cercat, ben disposat per al rigorós compliment dels protocols anti pandèmics.

Al voltant de la Festa del Cartoixà es va dur a terme un  programa curull d’activitats com actuacions musicals, poesia, exposició d’art, teatre de titelles, tallers de pintura natural i visites patrimonials. En destaca els dos passis, amb grups limitats a 20 persones com a màxim, consistents en la visita guiada i teatralitzada al Castell, avui seu de l’Ajuntament. El recorregut es va iniciar a la plaça de l’Església on l’historiador local, Lluís Virgili va explicar la incidència d’aquest espai en la vida política, religiosa i social de la vila, a més de posar en valor alguns edificis singulars pel que fa a la perllongada pertinença generacional.

La Tecla-que es va erigir en la darrera majordoma-va mostrar les diferents dependències del Castell, amb algunes pintures a l’oli que es conserven, retrats de Carlos de Morenés i Tort, Baró de les IV Torres, el noble i antic propietari. Es va fer un recorregut per l’edifici noble del Castell i a l’altre cos, integrat al conjunt, també rehabilitat, que corresponia a la part laboriosa, convertit ara en sala d’exposicions i biblioteca. Per últim es va visitar el restaurat celler, on es poden admirar els cups, la premsa del vi i el molí de l’oli, entre altres elements propis per a l’elaboració del vi i el trull.

Més enllà del vi

El programa pensat per a tots els públics i grups familiars va incloure per exemple les narratives teatrals amb titelles, a la plaça de l’Església, a càrrec de Genovesa teatre. Un animadíssim concert-vermut, amb els vins i la música de Stromboli Jazz Band; l’activitat per a petits consistent en un taller emprant pintures naturals; els poemes de Meritxell Cucurella i la música de Xavi Lozano i contemplar l’exposició d’escultures “Arrels. Art i territori” de l’artista Fèlix Lozano.

Un dels actes destacables va ser el Brindis al Sol, una petita caminada pel senderó de l’Abadia a l’hora d’esplaiar-se, veure la posta de sol asseguda la gent en un brancal de pedra natural, gaudir de la poesia de Meritxell Cucurella, la música de Bufasons, tot acompanyat del rei de la festa: el cartoixà. Per acabar, ja de nit, concert de comiat patxanguero. Organitzadors i participants ho tenien clar: “Això s’ha de repetir”.

Fotos: Algunes imatges de la I Festa del Cartoixà, celebrada aquest final d’agost a la Nou de Gaià. / JOAN BORONAT

Hemeroteca

Tweets recents

Share This