Altafulla i Tarragona sumen esforços per protegir la plana del Vinyet i la desembocadura del Gaià

REDACCIÓ – Altafulla, 12/8/2021

La preocupació per la preservació de l’entorn natural de la plana del Vinyet i la Roca del Gaià ha estat l’eix d’una reunió que s’ha celebrat aquest dijous, 12 d’agost, a l’Ajuntament de Tarragona entre la consellera de Medi Ambient de la ciutat, Eva Miguel i la coalcaldessa i regidora de Medi Ambient d’Altafulla, Alba Muntadas.

Durant la reunió s’han abordat temes rellevants com ara la preservació d’aquest entorn ubicat al límit del terme municipal de Tarragona amb Altafulla i la necessitat de tirar endavant el projecte de renaturalització dels terrenys adquirits recentment per la Generalitat de Catalunya, en aquesta zona, l’antiga central elèctrica. En aquest sentit, les dues responsables polítiques han destacat la seva intenció de reunir-se de manera conjunta amb el director general de Medi Natural de la Generalitat, titular de gran part de les hectàrees, per tal de fixar i acordar el pla de desenvolupament de la zona així com la creació d’una comissió tècnica política que vetlli per les línies de treball necessàries al voltant de la platja del Vinyet. Igualment es vol reforçar la col·laboració amb les entitats ecologistes del territori com ara l’Associació Mediambiental La Sínia.

Eva Miguel ha assenyalat  “la necessitat que des de la Generalitat s’adquireixi el compromís ferm amb aquest entorn tan valuós i a la vegada tan fràgil per als nostres municipis”. També la coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas, ha remarcat que “cal que aquesta gestió es faci amb la col·laboració del territori per tal de consolidar el sentiment de pertinença que els nostres ciutadans tenen de l’espai”.  En aquest sentit, Muntadas també ha recordat que la platja del Vinyet forma part del pla de gestió de la platja d’Altafulla ja que es té en compte la morfologia de la zona en la seva globalitat. És un espai que, tot i ubicar-se en terme municipal de Tarragona, és principalment freqüentat per veïns i veïnes d’Altafulla.

Consens per la designació de la Conca del Gaià i la seva desembocadura com a Parc Natural

Per altra banda, les dues edils han acordat donar un pas endavant per demanar de manera conjunta, amb el vist-i-plau de la resta d’ajuntaments del territori, que la Conca del riu Gaià i la seva desembocadura siguin declarats Parc Natural dins la xarxa d’espais naturals protegits de Catalunya. “Des de fa molts anys, l’entitat ecologista La Sínia està treballant generant consciència sobre aquest paratge amb els ajuntaments de la zona i ara ens cal un paraigua conjunt per fer realitat aquest projecte de territori – i ha insistit- Donat el consens del territori en aquest tema, des de Tarragona i Altafulla volem contribuir a generar l’espurna necessària que faciliti que sigui una realitat. És per això que des de Tarragona impulsarem la redacció del projecte de la mà de la Sínia, buscant la complicitat de la resta de consistoris de la Conca del Gaià, per tal que posteriorment s’elevi a la Diputació de Tarragona i, finalment, a la Generalitat de Catalunya”.

Durant la reunió d’aquest matí, també s’han abordat altres temes comuns com ara l’estudi d’un protocol conjunt per a la gestió dels moviments de sorra d’una platja a l’altra i la creació d’un únic punt de custòdia de niu de tortuga babaua que englobi totes les platges i que pugui acollir qualsevol niu que s’instal·li en alguna de les platges d’ambdues localitats.

Altres de les qüestions abordades han estat les millores en la neteja de les platges prioritzant els sistemes manuals per sobre dels maquinaris o les millores en la coordinació entre les dues ciutats en cas de botellots com el viscut el passat cap de setmana als terrenys del Vinyet.

Foto: La consellera de Medi Ambient de Tarragona, Eva Miguel, a l’esquerra, i la coalcaldessa i regidora de Medi Ambient d’Altafulla, Alba Muntadas. / AJ. TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This