Altafulla instal·la dues boies de captació de microplàstics

REDACCIÓ – Altafulla, 11/7/2021

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla ha instal·lat aquest estiu dues boies a la seva platja, que capturen els microplàstics imitant el mecanisme que fan servir els peixos per filtrar el plàncton que els serveix d’aliment. Altafulla és el tercer municipi de la costa catalana, després de L’Ampolla i Barcelona, que ha apostat per la instal·lació d’aquestes boies “que filtren l’aigua per retenir aquests microplàstics i estudiar-ne les característiques i la seva procedència”, com subratllala coalcadessa i responsable de Medi Ambient, Alba Muntadas.

Els microplàstics tenen un impacte molt important tant per al medi ambient com per a la salut de les persones. El World Wildlife Foundation (WWF) ha comprovat que les persones estem ingerint 2.000 partícules de microplàstic a la setmana, això equivaldria en pes a una targeta de bancària.

Una SB Buoy, nom que reben aquestes boies, té una capacitat de filtrat màxima diària de 270 metres cúbics, sent capaç de recollir fins a 216 partícules de microplàstics d’entre 0,5 i 4 mm cada dia. Aquestes eines s’instal·len a les boies d’abalisament ja existents i no necessiten més energia que les mateixes marees i corrents marins. Per tant, l’impacte energètic és zero. A més a més, al mateix temps que el filtre reté els microplàstics a l’interior de l’SB Buoy, aquesta permet el pas del plàncton per afavorir el correcte transcurs de la vida marina.

Segons estudis que elabora la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona (UB), es constata que de cada 80 metres cúbics d’aigua de la mar Mediterrània es retiren aproximadament 100 partícules de microplàstic. Aquestes xifres són molt elevades i des de l’Ajuntament d’Altafulla es vol contribuir en la reducció de l’impacte que tenen aquests residus per a l’entorn marí i humà.

El projecte, que té com a objectiu conèixer la realitat de la problemàtica dels microplàstics presents a l’aigua de la costa mediterrània, ha anat a càrrec de l’empresa GPASEABOTS, filial marítima de GPAINNOVA, una empresa amb seu a Barcelona que desenvolupa diverses tecnologies relacionades amb el medi marí.

Un cop s’hagin recollit les diferents mostres de les partícules flotants, es procedirà a analitzar-les i, posteriorment, es durà a terme una campanya informativa i de conscienciació amb els resultats obtinguts de les tres poblacions.

Foto: Una imatge d’una de les dues boies instal·lades a la platja d’Altafulla. / AJ. ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This