Divorci entre l’alcalde i la Policia Local de Creixell

JORDI SALVAT – Creixell, 7/7/2021

Fa setmanes que les relacions entre l’alcalde, Jordi Llopart, i la Policia Local de Creixell són molt tenses, però aquesta setmana han pujat un grau més i acabaran als jutjats. La reunió d’aquest dimarts, 6 de juliol, entre les dues parts va anar molt malament. No només no es van acostar postures sinó que es va enrocar en les posicions. El govern tirarà d’interins per cobrir les vacants i baixes, una solució criticada per la Policia Local, que considera que s’ha d’iniciar immediatament el procés per places en propietat. El que està clar és que la demanda del cos policial de cobrar uns complements endarrerits des de 2012 s’haurà de resoldre al contenciós-administratiu.

El problema de fons és l’estructura de la plantilla policial creixellenca, que des del 2007 s’ha anat reduint dels 18 membres fins als 10 actuals a causa, d’ajustos pressupostaris, baixes i jubilacions i marxes a cossos d’altres poblacions. La negativa dels agents que queden a realitzar hores extres ha produït que hagin quedat torns sense cobrir i, i per tant, sense policies treballant. La decisió de l’alcalde de contractar seguretat privada en nits complicades com la de Sant Joan encara ha fet enfadar els policies creixellencs.

Incorporació immediata d’interins

La solució plantejada per l’alcalde, que també és responsable de l’àrea de Governació, no convenç la Policia Local de Creixell: la contractació d’interins per cobrir les baixes. Els primers començaran la setmana vinent i podrien ser en total fins a sis depenent de la disposició pressupostària. I és que el problema de la Policia Local de Creixell té el seu origen en la difícil situació que pateix el consistori de la localitat del Baix Gaià la darrera dècada. “La situació econòmica de l’Ajuntament és fàcil d’explicar: dels 6,5 milions d’euros aproximadament de pressupost municipal, un 48% es dedica a personal i un altre milió d’euros a pagar deute. La gestió de l’Ajuntament l’hem de fer amb els 2 milions i escaig que queden i d’aquí han de sortir els diners per aquestes noves places de policia”, explica l’alcalde.

“Els interins arriben sense formació en l’època més complicada, que és l’estiu. Tenim molta feina i haurem d’estar pendents d’aquests agents que no coneixen el poble ni la feina. Ens genera més preocupació. I quan ja estan formats poden marxar, com ha passat fa poc”, afirma el delegat de la secció sindical del SAP-Policia Local de Creixell, Toni Franco. Llopart es planteja anar convocant places en propietat depenent de la disposició pressupostària. Les primeres -un caporal i un agent- podrien ser després de l’estiu amb l’aprovació del pressupost 2021. Una xifra totalment insuficient per Franco.

Manca de previsió

El representant policial critica la manca de previsió del govern liderat per Llopart des de 2011, que ha provocat que, dels 18 agents que hi havia fa nou anys, actualment només n’hi hagi 10. “Hi ha hagut jubilacions, agents que han marxar a altres cossos, baixes… I només es planteja recórrer a una borsa d’interins”, afirma Franco, que assenyala que els interins no tenen cap formació. Per això, aposta per la creació de places en propietat, tot i que això vol dir almenys un any i mig des de l’inici del procés, comptant el procés selectiu, la formació a l’Escola de Policia de Catalunya i les pràctiques. Avisa, també, que la mitjana d’edat de la Policia Local de Creixell és de 48 anys, amb un nombre important d’agents que superen la cinquantena.

Els municipis de menys de 10.000 habitants no han de tenir Policia Local, però en poblacions de costa n’hi ha que en tenen gràcies a una autorització excepcional  i al Baix Gaià també passa a Roda de Berà i Altafulla. Creixell disposa d’un cos policial municipal des de 1988, que es va anar incrementant fins a 18 agents, però des de 2007 no es creen noves places. I amb el dur pla financer que va impulsar el govern Llopart per reduir el deute acumulat els any anteriors es va reduir en quatre membres la plantilla.

“A l’hivern es poden cobrir les necessitats del municipi amb la plantilla actual, però a l’estiu arribem als 20.000 habitants i es queda curta. Cal un plantejament de seguretat amb cara i ulls en un moment complicat com els dels darrers anys, amb ocupacions il·legals i un augment de la delinqüència, i no hi és. Al municipi hi ha preocupació i ho notem per exemple amb una recent trobada amb comerciants”, afirma Franco.

Torns que no es cobreixen

La plantilla actual de la Policia Local de Creixell la formen actualment un inspector, dos caporals i set agents. Dues baixes recents i la marxa de dos interins a la Policia Municipal de Roda de Berà encara ha complicat més la situació. “No podem continuar fent serveis extraordinaris -hores extra- per cobrir aquestes baixes perquè no podrem conciliar la feina amb la vida personal i familiar. Hem decidit no fer-ne més i això provoca que hi hagi serveis que no es cobreixen. La setmana que ve no es podrà cobrir la tarda perquè els tocava a un dels agents que està de baixa i a un dels interins que ha marxat. La resta o estem fent un altre horari o ens toca descansar”, explica el representant policial creixellenc.

Pel que fa al conflicte sobre els complements que reclama la Policia Local, Llopart considera que es tracta d’un tema d’interpretació jurídica i que des de l’Ajuntament consideren que no han de pagar i que caldrà que ho resolgui un jutge. De de l’Ajuntament ofereixen que aquests complements -disponibilitat, nocturnitat o perillositats- es converteixin en específics en el nou conveni, que fa mesos que negocien sense arribar a l’acord. “Estem davant d’un problema que volen més diners”, afirma l’alcalde, que considera que els policies locals de Creixell no estan mal pagats comparat amb els integrants d’altres policies locals properes.

No hi ha cap reunió més convocada per apropar les posicions i el conflicte sembla lluny de resoldre’s. “No farem més serveis extraordinaris davant la situació que vivim, però en les hores que fem ens esforçarem el màxim possible, tal com hem fet fins ara”, afirma Franco.

Foto: Una imatge de fa tres anys, de la presentació dels nous uniformes de la Policia Local de Creixell, amb l’alcalde, Jordi Llopart, al mig. / AJ. CREIXELL

Hemeroteca

Tweets recents

Share This