El Ball Parlat del Sant Crist de Salomó s’ajusta a la COVID-19 i programa una única funció pel 2 de maig

REDACCIÓ – Salomó, 21/4/2021

La COVID-19 ha forçat l’aturada total o parcial de molts àmbits i sectors des de fa un any, i el de la cultura popular i les tradicions també s’ha vist obligat a refer agendes i calendaris. Però tota crisi esdevé un moment d’oportunitats, i la imaginació és clau per renovar-se, adaptar-se a la realitat del moment i saber aprofitar les ocasions que brinda, malgrat tot, una situació tan complexa com l’actual. I això és el que ha fet el Ball Parlat del Sant Crist de Salomó aquest 2021.

Després d’una temporada passada de parèntesi a l’escenari i apostant pels formats en línia, enguany l’entitat programa una funció especial pel diumenge 2 de maig a les 12 del migdia. Una representació que, per complir amb les pautes del Procicat de contenció de la pandèmia, sortirà de l’església per situar-se a peu mateix de carrer. Concretament al camp de futbol, on fins a tres escenaris i altres espais acolliran una posada en escena diferent de l’habitual i adaptada al context sanitari, amb un elenc que, entre d’altres mesures, es renova en part per evitar les interaccions entre els grups de més risc i es concentra per grups bombolla.

L’espectacle d’arrels medievals, adaptat per últim cop l’any 1972 a càrrec de l’Institut del Teatre de Barcelona, i que els veïns i veïnes de la localitat representen anualment des d’aleshores, també incorporarà nous elements escenogràfics. Tot plegat elaborat amb la voluntat de marcar la diferència amb l’estructura del Ball tal com s’ha concebut les últimes dècades i poder oferir uns atractius visuals més a l’espectador. D’aquesta manera, l’obra catalogada com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, manté l’essència de la tradició i la reforça com a signe d’identitat de Salomó que és.

La Junta Directiva de l’Associació ja fa setmanes que té la proposta sobre la taula i treballa d’acord amb la voluntat de tots els membres que formen part de l’entitat, el cos de ball i teatre, l’equip tècnic i els seus col·laboradors. A falta de poc menys de quinze dies per a la data, i sempre sota l’assessorament de l’Ajuntament de Salomó i les autoritats competents, és quan aprofita per començar la campanya de comunicació i difusió d’aquesta nova excepcional temporada.

Per tal de poder assistir a la representació especial del Ball del Sant Crist es recomana reservar entrades amb antelació mitjançant el correu electrònic info@balldelsantcrist.cat, o bé a través del Whatsapp o telèfons 686 673 491, 689 064 428, i 659 339 040. Cada persona podrà reservar un màxim de 6 entrades i les localitats seran distribuïdes en funció de l’ordre de reserva i les limitacions del recinte per mantenir les mesures de seguretat. El mateix dia de l’espectacle també es podran aconseguir passis, però des de l’organització s’aconsella l’adquisició d’aquests amb anticipació de temps. Les entrades són gratuïtes, però el mateix dia de la funció és demanarà una col·laboració econòmica que podrà ser en efectiu, targeta o Bizum.

La llegenda

L’obra, representada pel cap baix des de l’any 1843, recupera un dels episodis més destacats de la historia de Salomó. Posa en escena una llegenda d’arrels medievals que explica que, davant la fam que patia el poble i la comarca, un mercader salomonenc de nom Josep Nin, va determinar embarcar vers a l’Alger a la recerca de blat.

Tot fent tractes amb un mercader musulmà anomenat Mahomet va descobrir la imatge d’un Crucifix, i va decidir adquirir-lo com fos. Davant la negativa inicial de Mahomet, Josep Nin li oferí la plata que pesés. Acceptada la condició i arribat el moment de la pesada, el canastró només acceptava trenta monedes.

Sentint-se enganyat, Mahomet es desdí del tracte i es negà a lliurar la imatge. Josep Nin va recórrer a la justícia reial. El rei manà repetir l’operació davant la seva presència, amb el mateix resultat que abans: el Crist pesava només els diners que Judes havia cobrat per la seva delació. No sense alguns entrebancs, Josep Nin embarcà la Imatge i la portà a Salomó. El Sant Crist esdevingué el patró de la vila i va desvetllar una extraordinària devoció, fins i tot a les comarques veïnes.

Foto: El Ball del Sant Crist de Salomó es representa des de mitjan del segle XIX. / BALL DEL SANT CRIST

Hemeroteca

Tweets recents

Share This