El Centre de Dia Marinada reobre a Roda de Berà

REDACCIÓ – Roda de Berà, 14/4/2021

El passat 6 d’abril va reobrir les seves portes el Centre de Dia Municipal Marinada de Roda de Berà, després de romandre tancat des del mes de gener per decisió de l’equip del centre gestionat per l’Arc Serveis, d’acord amb els seus familiars. Actualment el centre compta amb una capacitat de 20 places vinculades i tots els usuaris vacunats.

Abans de prendre aquesta decisió, l’equip del centre va valorar quina era la situació pandèmica que hi havia a meitats de gener, marcada per un risc de rebrot i una velocitat de propagació del virus molt alts, tant a Roda com a la resta de Catalunya. Però el factor que va resultar determinant pel tancament va ser que Salut “tot i identificar els centres de dia com a essencials, no va oferir l’accés al vaccí en la primera fase, encara que els seus usuaris fossin persones grans, amb dependència i vulnerabilitat i amb els mateixos drets que els usuaris que resideixen en altres centres residencials”, lamenten des l’Arc Serveis. Per aquest motiu, amb una incidència tant elevada i amb gent gran que es movia entre municipis amb el risc de contagi que això suposava, i sense cap positiu entre els usuaris, es va decidir tancar i no posa en risc la salut i la vida d’aquests usuaris.

Activitats durant el confinament

Durant el temps de confinament, el centre va programar un organigrama d’activitats, potenciant l’atenció a usuaris que no tenen un entorn familiar proper o inexistent. Les activitats dins del domicili van prioritzar les AVD (activitats de la vida diària) no perdent hàbits d’higiene, ni rutines que proporcionen un benestar en la salut emocional de la gent gran.

Cada setmana l’equip realitzava activitats físiques, psicomotrius, artístiques i creatives per ajudar a millorar l’autoestima i l’autoconfiança dels avis, “projectant serenitat mental, exercicis i converses que ens evita portar-nos pels estats d’ànim negatius”, explica Jerusalem Torra, gerent l’Arc Serveis. Torra destaca que el nostre objectiu principal “era i és evitar un deteriorament cognitiu, aconseguint un envelliment saludable, amb tècniques dirigides a brindar una atenció d’alta qualitat de vida a les persones grans”.

En concret, durant el confinament es van potenciar les habilitats socials dels usuaris, interactuant amb les noves tecnologies, tauletes i mòbils. També hi va participar el mossèn de Roda de Berà, Antonio Rodríguez, que d’una manera simpàtica i espontània oferia reconfort als majors. A més, es van realitzar tiks-toks, vídeos musicals i un muntatge molt divertit per Carnaval dels ‘Superherois’, organitzat per la junta de la Llar d’Avis Municipal de Roda de Berà, una manera de participar en la integració de la vida de la comunitat.

Finalment, des de l’Arc Serveis es posa en valor la feina feta durant aquest temps per tot l’equip, especialment, la tasca de les auxiliars que han donat continuïtat al treball que es realitzava al Centre de Dia Municipal de Roda de Berà, adaptant-se a espais i situacions ben diferents, donant resposta i atenció professional a necessitats dels majors -com l’angoixa i la por-. Aquest suport es va oferir des del (SAD) Servei d’Ajuda a Domicili, que esdevé un gran ajut i compagina noves tècniques i millors serveis.

Foto: D’esquerra dreta, Jerusalem Torra , gerent l’Arc Serveis, Pere Illa, usuari del Centre de dia, Marta Montferrer, directora i treballadora del Centre de dia

Hemeroteca

Tweets recents

Share This