Cal Dalmau de Dalt: dotze generacions vivint en una mateixa a la Nou

JORDI SALVAT – La Nou de Gaià, 16/3/2021

Fins a la Teresa Dalmau, dotze generacions han viscut a Cal Dalmau de Dalt, una casa de la Nou de Gaià i que és una de les protagonistes d’Arrelats, un nou llibre de impulsat per l’Editorial Sidillà. Judit Pujadó i Xavier Cortadellas -els editors- van tenir la idea d’entrevistar famílies que, com a mínim, fa deu generacions que viuen a la mateixa casa. Volien saber si la memòria pot quedar fixada en una casa, si es transmet de generació en generació.

I van afegir al projecte l’escriptor lleidatà Ignasi Revés, a qui li van encarregar quatre entrevistes a famílies i una d’aquestes cases està a la Nou de Gaià: els Dalmau. Explica que les van trobar per internet i preguntant a molta gent. De vegades, una família “antiga” els adreçava a una altra família “antiga”.  “El més curiós és que ens vam haver d’espavilar, perquè no hi havia cap llista amb famílies que visquessin des de fa segles i segles a la mateixa casa. Un llibre així, a Catalunya, no s’havia fet mai”, explica Revés.

Revés va parlar amb en Ricard Ramon, de la Riera de Gaià, company d’estudis i amic seu, per si em podia adreçar a Cal Dalmau de Dalt. Ell em va posar en contacte amb el Lluís Virgili, historiador de la Nou de Gaià, i el Lluís va fer possible l’entrevista amb la Teresa Dalmau, de Cal Dalmau de Dalt.

Fins el segle XVI

L’any 1583 en un document apareix Antoni Dalmau. El trobem com Antoni Dalmau “del pou”, perquè a dins de casa hi havia un pou. Aquest pou encara és a dins de Cal Dalmau de Dalt. “Històricament, els Dalmau havien estat els batlles de la Nou. Tenien moltes terres. Controlaven la producció d’oli i vi. A dins de casa hi havia un molí d’oli i molts estris per fer vi i aiguardent. Estaven emparentats amb moltes cases fortes de Vespella, del Catllar, de la Pobla de Montornès, dels Pallaresos… Es casaven propietaris amb propietàries”, explica Revés, que destaca el paper de l’historiador local Lluís Virgili en el treball.

“Sense el Lluís Virgili el capítol seria molt pobre. És ell qui em facilita l’arbre genealògic de Cal Dalmau de Dalt i Cal Dalmau de Baix. Originàriament tot era una mateixa casa, però al segle XVII la casa es va partir. M’ha estalviat una feina monstruosa! El Lluís Virgili ha recopilat, dels últims segles, 7.000 cognoms de la Nou de Gaià! Ha estudiat la història d’aquest poble del Baix Gaià des dels romans fins els nostres dies. El meu agraïment envers el Lluís no s’acaba”, afirma l’autor.

“Totes les cases que he fet jo -la Nou de Gaià, Montbrió del Camp, Porrera i Puiggròs- havien tingut o tenen vinya”, apunta Revés, que afegeix:  “Tenien cup, celler, botes i, per descomptat, vinyes. I moltes de les altres cases que han fet la Judit i el Xavier, des de la Catalunya Nord fins al Garraf, passant per l’Empordà o el Penedès, també. La vinya i el vi han fixat, han arrelat, moltes famílies al nostre país. Per tant, quan brindem amb una copa de vi català, brindem per les arrels de Catalunya.”

“Amb Arrelats volem reflectir/il·lustrar com han afectat els grans esdeveniments del nostre país els últims segles -fil·loxera, Guerra de Successió- “a la menuda”, això és, sobre les famílies que apareixen en el llibre. O sigui, com ha afectat/influït la història “gran” en la història “petita”, assenyala Revés. El llibre ja es pot trobar a les llibreries o adquirir per Internet.

Dues imatges de Cal Dalmau de Dalt, a la Nou de Gaià. / CEDIDES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This