L’Ajuntament d’Altafulla retira la barca ‘Núria Baltasar’ per restaurar-la

REDACCIÓ – Altafulla, 11/3/2021

L’Ajuntament d’Altafulla, amb la col·laboració del Club Marítim, ha retirat aquest dIjous, 11 de març, del passeig de Botigues de Mar la barca ‘Núria Baltasar’ per restaurar-la i tornar-la en el seu actual emplaçament. Recentment, el consistori ha creat una partida per a la conservació del patrimoni local dotada en 10.000 euros que, com ha expressat la regidora de Cultura, Gemma Maymó, “servirà per impulsar les primeres accions de restauració de peces identitàries de la vila com és la font de Caid Ismaíl, la barca de la família Ramon ‘Núria Baltasar’ o l’escultura de Sant Antoni ”.

La barca ‘Núria Baltasar’ és un gussi de pesca tradicional –llagut petit català de 20 pams, que va ser adquirida pel veí altafullenc Francesc Ramon Pedrol el 1934 i batejada amb el nom de dos dels seus fills, Núria i Baltasar. La particularitat d’aquest gussi, originari del segle XIX, era utilitzat a les costes catalanes fins ben entrat el segle XX per a la pesca amb fluixa.

La família Ramon, quatre generacions de pesca a Altafulla

El llegat pesquer de la Família Ramon a Altafulla arrenca el 6 de setembre de 1819 quan Baltasar Ramon (avi de Francesc Ramon Pedrol) fou nomenat patró d’un llaüt de pesca per la seva propietària Teresa Porta, vídua de Francesc Porta. L’any 1826, el 8 de juliol, va comprar al mestre d’aixa de Torredembarra, Pere Martí, un llaüt sardiner, anomenat “San Antonio” pel preu de 93 duros i mig.

Passat els anys, el nét Francesc Ramon Pedrol, conegut a Altafulla pel ‘Francesc de Mar’,  fill de Baltasar Ramon Bosch, va ser l’últim pescador del segle XX d’Altafulla. Era patró de cabotatge i després d’uns anys pescant a la platja de Torredembarra amb una barca de llum que capitanejava, va tornar a pescar des d’Altafulla amb la barca ‘Núria Baltasar’. Va morir el 1965, als 65 anys.

Anys més tard, el 2005, un dels tres fills de Francesc Ramon i Casimira, Baltasar, un cop jubilat, va donar la barca a l’Ajuntament que la va emplaçar en l’actual ubicació per a què presidís el passeig de Botigues de Mar, llegat del passat mariner d’aquests antics magatzems de pesca i de comerciants dels segles XIX i XX. De fet, molts d’aquests magatzems es van convertir en habitatges al llarg del segle XX, i a dia d’avui, les cases dels números 51, 53 i 57 continua sent propietat de la família Ramon d’Altafulla, la darrera, la 57, coneguda per la “casa del pou” perquè llavors hi havia un pou d’aigua dolça i horts.

Foto: Una imatge dels treballs de retirada de la barca Núria Baltasar’ del passeig de Botigues de Mar. / AJ. ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This