La Diputació de Tarragona premia la recuperació de les dunes de la platja d’Altafulla

REDACIÓ – Altafulla, 18/2/2021

Creació de dunes a la platja d’Altafulla contra les llevantades i les amenaces del canvi climàtic. Aquest sistema de protecció natural ha merescut el Premi Iniciativa Medi Ambient que anualment atorga la Diputació de Tarragona, per donar suport a projectes i actuacions de protecció i millora del medi ambient als municipis de la demarcació. L’Ajuntament d’Altafulla ha rebut els 5.000 euros amb què està dotat aquest guardó, amb el qual la Diputació aporta el seu gra de sorra en la millora d’aquesta zona del litoral del Tarragonès.

L’actuació, en el marc del projecte ‘Altafulla, platja viva’, va partir d’una proposta de manteniment i reforç del sistema natural fent-lo compatible amb els seu ús turístic i preveient l’adaptació del sistema al canvi climàtic. Així, s’ha donat continuïtat al sistema dunar entre els sectors de Botigues de Mar i el Vinyet, tot completant l’estructura dunar i la renaturalització ja iniciada del front del Parc de Voramar. La connexió de les estructures dunars entre els tres sectors afavoreixen i enforteixen el dipòsit sedimentari, i trenquen el desequilibri que havien creat els temporals.

En concret, al sector del Fortí-Voramar s’ha renaturalitzat l’estructura dunar amb l’eliminació d’espècies invasores i la neteja i retirada d’infraestructures fora de servei (aigua, electricitat, panots de formigó i altres restes de runa). El programa inclou també la sembra i plantació d’espècies autòctones en els propers mesos.

El disseny i execució de la renaturalització de l’estructura dunar ha tingut en compte aspectes com la gestió dels accessos i connexió entre la platja i el parc així com els serveis associats (rentapeus, ‘foodtruck’ estacional, Bibliomar,…). La gestió d’aquest sector inclou també la neteja i l’acordonament de la façana del restaurant Cal Vitali que toca a la platja, per tal d’afavorir la recuperació de la zona dunar. Al sector de Botigues de Mar, i per tal de donar continuïtat al front dunar amb el sector del Vinyet i reforçar la zona de captació de sorra actual, s’hi han instal·lat barreres de retenció de sorra i s’han acordonat entre la part final del passeig i la zona de varada del Club Marítim.

Recorregut per la zona dunar

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha visitat la zona aquest dijous, 18 de febrer, acompanyada de la coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas; del coalcalde, Jordi Molinera; del diputat de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria i Territori de la Diputació, Josep Forasté, i de la diputada Sílvia Puerto, entre altres representants de totes dues institucions

Llauradó ha destacat la importància d’aquesta actuació per evitar la regressió de platges, a més de posar de manifest la col·laboració decidida de la Diputació en la lluita contra el canvi climàtic: “El programa ‘Platja viva’ és una bona mostra de la iniciativa dels ens locals a l’hora de lluitar contra les llevantades, amb solucions basades en la sostenibilitat mediambiental i totalment compatibles amb l’ús turístic d’aquestes zones. És per aquest motiu que des de la nostra institució donem ple suport al programa i hi contribuïm a través del nostre guardó i de la dotació econòmica que hi va associada”. De la seva part, la coalcaldessa d’Altafulla ha assenyalat que “és important posar la dinàmica del sistema natural al centre de la gestió de la platja, reforçant les seves defenses naturals per a fer front als temporals. Aquesta és l’única manera de mitigar els efectes del canvi climàtic”. La visita ha inclòs les explicacions detallades del projecte, per part del tècnic que en fa el seguiment, Anton Aymemí.

Foto: Una imatge de la visita institucional a la zona dunar altafullenca. / DIPUTACIÓ DE TARRAGONA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This