La Generalitat comprarà la finca de La Plana del Vinyet amb l’objectiu de preservar l’indret

REDACCIÓ – Tarragona, 18/11/2020

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat aquest dimecres, 18 de novembre, durant una visita a l’espai de la Plana del Vinyet, la intenció de la Generalitat de comprar aquests terrenys situats al marge esquerre del riu Gaià, en el terme municipal de Tarragona, per tal de millorar la preservació d’aquest paratge natural emblemàtic, situat en una posició estratègica i que presenta un potencial natural, paisatgístic, cultural i social molt elevat.

Calvet ha  destacat que “és una compra important, de 23 hectàrees que ajudaran a consolidar aquest entorn únic de protecció, que és Xarxa Natura 2000, Zona d’Especial Conservació i reserva de fauna salvatge”. Ha explicat que l’adquisició serà una realitat “gràcies a una sèrie d’instruments que ha desplegat el Govern, dins l’estratègia de país de posar en valor el medi natural i la biodiversitat”. En concret, del Fons del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, que es nodreix de l’impost del CO2 inclòs a la Llei del canvi climàtic, que s’aplicarà a partir del 2021. El conseller ha recordat que serà la nova Agència de la Natura, creada pel Parlament, l’ens que gestionarà el fons, d’acord amb l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat.

El conseller ha assegurat que “feia molts anys que perseguíem poder completar la propietat d’aquest àmbit per desenvolupar polítiques de protecció del medi natural i la biodiversitat des d’un pla concret i consensuat amb les entitats que fa anys que treballen en aquest espai per a la preservació i difusió dels valors de la natura”. Calvet ha afegit que “ha prevalgut l’interès públic”. “Ens interessa protegir els cursos baixos dels rius i el litoral, espais que han tingut històricament molta pressió, perquè podrem ajudar a què el planeta sigui més viu”, ha conclòs.

Les converses amb la propietat, que ha mostrat una molt bona disposició a tancar un acord amb la Generalitat, estan força avançades. La finca objecte de la compra ocupa 23 hectàrees de superfície, propietat d’Endesa. Es tracta d’una finca que en aquests moments presenta un cert aprofitament agrícola i que es troba en una posició estratègica de cara a reforçar els ecosistemes fluvials i costaners en una zona del litoral català molt pressionada pel creixement urbanístic i les infraestructures.

La compra d’aquests darrers terrenys no urbanitzats vol evitar, en primer lloc, que un nou propietari pogués donar a la finca algun ús de menor interès general i, en segon lloc, vol possibilitar més endavant, actuacions d’infraestructura verda i de millora ambiental per potenciar la biodiversitat.

La Plana del Vinyet presenta un interès paisatgístic, natural, cultural i social singular. Està pràcticament aïllada respecte a infraestructures viàries i ferroviàries, fet que no és gaire habitual a l’àrea del litoral de Tarragona i Barcelona. Tampoc no està afectada per infraestructures urbanes o industrials i presenta un aprofitament agrícola baix. Tot plegat, ha contribuït a preservar aquesta zona dels impactes que afecten bona part dels trams baixos dels rius a Catalunya.

La compra permet reforçar l’espai d’interès natural de la desembocadura del Gaià que es troba just al costat i que està protegit com a refugi de fauna salvatge i com a Zona d’Especial Conservació (ZEC) de la xarxa Natura 2000 amb el nom de Costes del Tarragonès.

L’adquisició per part de la Generalitat respon a una necessitat d’incrementar el grau de protecció d’aquesta àrea, i va en la línia de la demanda històrica de l’Associació Mediambiental La Sínia, que té la seva seu al marge dret del riu i que des de fa anys té cura del manteniment del bosc de ribera i la llera del Gaià, a través d’acords de Custòdia amb l’Agència Catalana de l’Aigua. Els ajuntaments d’Altafulla i Tarragona també han mostrat el seu interès en què la finca passi a mans públiques.

L’interès de la Generalitat sobre aquesta finca es remunta a l’any 2013, quan des del Departament de Territori ja es va proposar a Endesa signar un Acord de custòdia sobre la finca amb l’Associació Mediambiental La Sínia, fet que ha permès l’establiment d’una relació fluida entre els diferents actors durant aquests anys.

Foto: Una imatge de la visita del conseller Calvet a la zona de la desembocadura del riu Gaià. / GENCAT

Hemeroteca

Tweets recents

Share This