Roda de Berà compta amb un espai per recordar els infants no nascuts

REDACCIÓ – Roda de Berà, 30/10/2020

El cementiri de Roda de Berà acull des d’aquest divendres, 30 d’octubre, d’un arbre del record, un memorial perquè les famílies puguin recordar i homenatjar els seus fills i filles nascuts sense vida o que haguessin mort poc després de néixer. S’uneix als cementiris de Torredembarra i Altafulla, que aquesta setmana també inauguren un espai per al dol de les famílies després que un nadó hagi nascut sense vida o hagi mort pocs dies després del part. Enmig d’aquest dol quasi invisible per a la societat, les famílies necessiten un lloc on poder recordar-los que els serveixi per enfrontar la mort del seu nadó no nascut.

L’Ajuntament de Roda de Berà ha condicionat un espai a la zona nova del cementiri on s’ha plantat una olivera a sota de la qual s’ha col·locat un monòlit de pedra natural amb una placa on es pot llegir: “En record dels infants que van néixer adormits; d’aquells que vam portar al ventre, però mai vam arribar a conèixer; dels que vam sostenir en braços, però mai vam portar a casa, i d’aquells que vam poder portar a casa, però no es van quedar. Fins el més petit dels peus té el poder de deixar empremtes eternes en aquest món”.

Allà les famílies que malauradament hagin hagut de passar per una experiència tan dramàtica com la de perdre el seu nadó sense poder registrar-lo ni tampoc enterrar-lo, tindran un espai per poder acomiadar-se, portar-hi flors i recordar-lo.

La iniciativa

La idea va sorgir d’una conversa entre el regidor Manel González i la seva amiga Sandra Ballester, que treballa com a tècnica de joventut a l’Ajuntament d’Altafulla. Sandra va patir la mort del seu fill petit, Enai, ara fa dos anys i mig, amb set mesos i mig de gestació. Després de viure aquesta vivència va veure com es parla molt poc del dol perinatal i molt poca gent coneix de què tracta. Explicar-li què havia passat al seu fill gran, Gael, i veure aquesta realitat, li van donar forces per escriure el conte Buen viaje, Enai. Transitanto el camino del duelo por la muerte perinatal, un conte per a totes les edats, escrit des del punt de vista d’en Gael, que ha d’ajudar a donar visibilitat, crear consciència i a normalitzar aquest dol. Un dels objectius del conte és que pugui servir com a material per ajudar les escoles a parlar als nens sobre les morts gestacional i perinatal, que encara se silencien socialment i que es donen més freqüentment del que pensem, en un de cada quatre embarassos.

Actualment, a través del seu perfil “Mamá Cósmica” a les xarxes socials, està en contacte amb moltes altres famílies que han passat per experiències similars a la seva, i les ajuda i acompanya. Ara, amb 170 famílies de tot el món, ha elaborat un calendari que sortirà a la venda properament.

Foto: Una imatge d’un arbre del record al cementiri de Roda de Berà. / AJ. RODA DE BERÀ

Hemeroteca

Tweets recents

Share This