ESPECIAL CONSTRUCCIÓ l La rehabilitació d’edificis recupera el nucli antic d’Altafulla

JORDI SALVAT – Altafulla, 15/10/2020

Una alternativa a la compra d’obra nova és l’adquisició d’un habitatge antic i rehabilitar-lo per poder anar a viure als nuclis històrics dels municipis. Altafulla és el municipi del Baix Gaià on els darrers anys s’està produint més aquest fenomen en el seu casc antic. La coalcaldessa i regidora d’Urbanisme, Alba Muntadas, explica que darrerament han notat un augment de la petició de llicències per a la rehabilitació d’edificis: “És una bona notícia perquè vol dir que tenim un casc antic viu.”

Elies Roca, amb gairebé vint anys en el sector de la taxació d’habitatges, va més enllà i afirma que aquesta és una tendència que ja fa anys que dura a la localitat: “A Altafulla es rehabiliten des de fa temps una o dues cases cada any. Amb aquest ritme, en pocs anys podria estar ocupat tot el nucli antic altafullenc.” Muntadas, per la seva

banda, assenyala que els impulsors d’aquestes rehabilitacions són famílies que ja han superat els quaranta anys, amb una capacitat adquisitiva important que els permet afrontar la compra d’una casa vella i la seva rehabilitació, que sovint representa un cost molt important a causa del seu estat. “Algunes són famílies altafullenques que vivien en zones allunyades del centre, però la majoria venen de fora del municipi i busquen una primera residència, tot i que hi ha una part que la fan servir de segona residència”, comenta la coalcaldessa altafullenca, que destaca el problema que tenen els joves del municipi per trobar un habitatge a Altafulla a causa del seu elevat cost i acaben anant a viure a municipis propers. Fa poques setmanes, l’Agència Tributària va donar a conèixer el rànquing dels municipis amb més renda de la demarcació de Tarragona i Altafulla ocupa el segon lloc amb 37.811 euros anuals de mitjana.

Per afrontar aquesta problemàtica i altres com la gent gran amb mobilitat reduïda, des del consistori altafullenc estan redactant el Pla Local d’Habitatge. Muntadas admet que el preu de l’habitatge és elevat a Altafulla i assenyala un altre problema: “Hem detectat 60 habitatges buits a partir de les dades de la Generalitat, la majoria de grans tenidors. En les ordenances municipals de 2021 hem posat un recàrrec a l’IBI del 50% als habitatges que porten dos o més anys sense ocupació.”

Moviment menor a Torredembarra

El regidor d’Urbanisme de Torredembarra, Josep Maria Guasch, assenyala que han detectat els darrers anys “una certa demanda al casc antic”: “Són parelles joves que tenen interès per aquesta zona pel seu encant i situació al centre i arreglen cases com a primera o se gona residència.” Roca, per la seva banda, apunta que malgrat que s’estan rehabilitant cases al nucli antic torrenc, hi ha carrers que s’estan degradant d’una forma molt acusada i posa com a exemple el carrer Major. “Aquestes són situacions molt difícils de revertir. El carrer Major és un carrer estret, amb cases amb poques vistes”, diu. En canvi, en altres espais com el carrer Ample o la baixada de Sant Anton, s’han rehabilitat cases els darrers anys. Tenen punts forts com el preu i la ubicació, però es produeixen fenòmens com compres molt barates que tenen un alt cost de rehabilitació i tarden anys a fer-hi obres o finalment no es fan.

Roca considera que un exemple de degradació d’un nucli antic és el de Roda de Berà. “Fa 20 o 25 anys estava en la mateixa situació que Altafulla, però l’evolució ha estat molt diferent. Actualment a Roda hi ha molta degradació d’edificis i ocupacions. Hi ha moltes cases velles i pisos petits que han atret població d’un nivell adquisitiu molt baix. La situació és molt difícil de recuperar, perquè Roda no té cap carrer comercial com sí que els té Torredembarra, que té un punt molt a favor, que és una estació de ferrocarril que està molt ben comunicada”, explica el taxador.

Foto: Altafulla ha vist com els darrers anys s’estan rehabilitant cases velles al nucli antic. / TDB

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This