El Govern obrirà una fossa de la Guerra Civil a Salomó

REDACCIÓ – Salomó, 9/10/2020

El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, iniciarà en les pròximes setmanes els treballs d’obertura d’una fossa de la Guerra Civil a Salomó. La fossa de Salomó està ubicada al cementiri municipal i l’excavació començarà el dia 21 d’octubre. Els arqueòlegs preveuen trobar-hi les restes de soldats republicans morts durant l’ocupació franquista de Salomó, al gener de 1939. Els mateixos veïns van recollir amb un carro els cadàvers que havien quedat estesos al terra i els van enterrar en una fossa al cementiri. Hi podria haver enterrats una vintena de soldats republicans.

Durant una atenció als mitjans de comunicació, posterior a la visita que el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de Justícia, Ester Capella, han fet al laboratori antropològic de la facultat de Biociències de la UAB, el vicepresident ha qualificat el Pla de fosses –que van impulsar els consellers Romeva, Mundó i Comín- com “un dels pilars fonamentals” de la Política de Memòria. Segons el vicepresident, “rescatar les víctimes de l’oblit és un requisit previ i indispensable per la consecució de la justícia”. “Sense memòria no existeix la justícia”, ha reblat.

Segons ha explicat Aragonès, el Govern de la Generalitat “té clar” que per millorar la qualitat democràtica de les societats contemporànies s’ha d’impulsar una política pública que passi per un reconeixement de la memòria individual i col·lectiva: “s’ha de fer de la història una eina per treballar el present i millorar el futur”. “Tenir memòria és la millor base per tenir futur i la millor vacuna contra els nous extremismes, que com l’extrema dreta i el nou feixisme, estan apareixent a les societats”, ha afegit.

D’altra banda, i coincidint amb la visita del rei Felip V d’aquest divendres a Barcelona, el vicepresident també ha posat de manifest que “l’1-O, els catalans i les catalanes vam deixar molt clar que no som súbdits de ningú, sinó amos del nostre propi destí”. Per a Aragonès, que ha tingut paraules de record per als dirigents socials i polítics que es troben a la presó, “aquest destí no el dictarà ni una monarquia ni una cúpula judicial aliada amb la dreta nacionalista espanyola”. “Davant l’amnèsia monàrquica que apuntala el règim del 78, construïm memòria democràtica i memòria republicana. Avui els catalans no som súbdits de cap rei”, ha conclòs.

34 fosses

Amb les fosses de Salomó, la Generalitat ja haurà obert 34 fosses gràcies al Pla de fosses, el programa que des de 2017 planifica i prioritza l’obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes. En aquests tres anys, la inversió en l’obertura de fosses i la identificació de víctimes ha estat de més de 2 milions d’euros.

Les excavacions del Pla han facilitat la recuperació de 314 persones. D’aquestes, vuit han estat identificades amb el Programa d’identificació genètica, que és el  sistema que disposa d’una base de dades amb perfils genètics de familiars de víctimes i perfils genètics de restes localitzades en fosses. Les dades s’encreuen per veure si hi ha coincidència genètica.

Foto: El vicepresident Aragonès i la consellera Capella durant la visita al laboratori antropològic de la facultat de Biociències de la UAB. / CEDIDA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This