Roda de Berà posa en marxa el nou pou de Cal Llorenç

REDACCIÓ – Roda de Berà, 10/09/2020

Aquest dijous, 10 de setembre, pel matí l’Ajuntament de Roda de Berà, ha fet les proves necessàries a la bomba del nou pou de Cal Llorenç per extreure’n l’aigua del nou aqüífer i des de les quatre de la tarda tarda ha entrat en servei, abastint d’aigua el dipòsit del Molí-Cucurull i des d’allà les llars rodenques.

El diumenge 16 d’agost l’Ajuntament avisava els veïns i veïnes d’una sèrie de mesures i restriccions al subministrament d’aigua que es van haver de posar en marxa d’urgència deguda la delicada situació que estava patint el pou de Cal Llorenç. L’evolució del cabal del pou i els nivells de terbolesa de l’aigua van fer que les mesures s’endurissin els dies posteriors, i durant les últimes setmanes els veïns dels barris que s’abasteixen dels pous municipals han patit diferents restriccions necessàries, com ara talls nocturns, la prohibició de l’ús en boca en una zona molt concreta i reduïda, o la limitació de l’ús de l’aigua potable per a usos no essencials.

Primers treballs l’any passat

La delicada situació del pou de Cal Llorenç va fer que l’Ajuntament efectués diferents treballs al 2019 per baixar el nivell de la bomba i aprofitar millor els recursos hídrics de l’antic aqüífer. No obstant, no van ser suficients i el pou no es recuperava al ritme necessari.

Per aquest motiu el consistori, previ informe dels tècnics municipals i el vistiplau de l’Agència Catalana de l’Aigua, va decidir realitzar un sondeig per trobar un nou aqüífer de bona qualitat prop de les infraestructures actuals, i es va aconseguir. El passat 22 de maig, després de dos dies de treballs, es va trobar un amb bones característiques a la primera zona proposada, anomenada fondo de Cal Llorenç.

L’Ajuntament va iniciar seguidament tots els procediments administratius necessaris per a la seva posada en marxa i explotació. Es va demanar a l’empresa adjudicatària la redacció del projecte executiu de les obres de construcció del nou pou i durant el mes de juliol es van dur a terme els treballs de perforació definitius i l’assaig de bombament amb resultats favorables, amb un cabal suficient amb un rang d’entre 30.000 i 50.000 m3/hora, i uns nivells estables.

En rebre el vistiplau de l’Agència Catalana de l’Aigua i de Sanitat a les analítiques de la qualitat de l’aigua, el consistori va accelerar les actuacions que permetessin la posada en marxa del nou pou al més aviat possible.

Amb les mesures posades en marxa i gràcies a la conscienciació de la ciutadania, durant les últimes setmanes s’ha assolit un estalvi diari de 1.000 metres cúbics. L’antic pou ha aconseguit recuperar lleument el cabal i l’estat de terbolesa de l’aigua s’ha reduït fins a nivells normals i estables. Per aquest motiu els tècnics municipals asseguren que a partir d’ara els dos pous de Cal Llorenç, l’antic i el nou, podran treballar conjuntament per abastir d’aigua el poble.

Solució temporal

Aquesta, però, segons assegura l’alcalde Pere Virgili, ha de ser una solució temporal, atès que la voluntat del consistori és acabar connectant amb el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) tots els barris que actualment s’abasteixen amb l’aigua dels diferents pous municipals, que són: el nucli urbà, la Martorella, l’Eixample, una part de Berà Mar, Les Torres, Merymar, el polígon industrial de l’Avenar i el polígon del carrer Tallers.

La Comissió especial de l’aigua, presidida per Rafael Luna i formada per membres de totes les formacions polítiques, ha fet un seguiment molt proper i s’ha reunit, a instàncies de l’Alcalde, en diferents ocasions per avaluar la situació i valorar els passos que s’haurien de donar a partir d’ara.

Foto. Una imatge del nou pou de Sant Llorenç de Roda de Berà. / AJ. RODA DE BERÀ

Hemeroteca

Tweets recents

Share This