Altafulla entra a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública

 

L’Ajuntament d’Altafulla té previst aprovar la seva adhesió a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP) en el plenari del pròxim mes de setembre, sessió en la qual també aprovarà els estatuts de l’entitat. L’AMEP és una nova entitat nascuda aquest juliol i en la qual prenen part més d’una cinquantena de municipis catalans, entre els que hi ha les quatre capitals catalanes, amb un objectiu comú. Altafulla fa d’aquesta manera una passa més en la seva voluntat de treballar en favor d’una vila energèticament més sostenible.

Es pretenen impulsar accions per afavorir la transició energètica en el marc d’uns eixos de treball com són impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos.

La coalcaldesa d’Altafulla i regidora de Medi Ambient, Alba Muntadas, assenyala que aquests objectius es podrien anar materialitzant amb accions dirigides als ciutadans com ara l’”elaboració d’ordenances que afavoreixin que els ciutadans usin energies renovables”, mitjançant per exemple, algun tipus de subvenció per la instal·lació de dispositius d’energia verda.

Muntadas ha assenyalat que cal tenir en compte que el model energètic actual genera grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut que, en el context actual d’emergència climàtica, cal modificar-lo per anar cap a una transició energètica. Així mateix apunta a la voluntat de tots els municipis integrats en l’AMEP d’intervenir en la pressa de decisions respecte a les intervencions que s’han de fer a la xarxa de distribució elèctrica i prendre part en l’elaboració de les noves reglamentacions que estan sorgint al respecte. En aquest sentit, cal tenir en compte que Europa ha aprovat recentment un paquet normatiu per afavorir la transició energètica i reduir la producció de CO2 amb fites concretes per als anys 2030 i 2050.

En un futur, es podrien impulsar d’aquesta manera comunitats ciutadanes d’energia a Altafulla tal com ja s’estan desenvolupant en alguns pobles petits i tendir així a “l’autosuficiència energètica”. S’aposta, per exemple, perquè els terrats dels edificis puguin acollir una instal·lació de plaques solars per poder cobrir les necessitats d’electricitat pública del municipi. La coalcaldessa assegura que la voluntat del consistori és anar cap a les energies renovables però “que no siguin sempre les mateixes empreses les que t’ofereixin aquesta energia sinó que l’energia que pugui produir l’Ajuntament pugui ser pública”.

Foto: L’AMEP ja compta amb una cinquantena d’Ajuntaments, inclòs ben aviat el d’Altafulla. / AJ. ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This