Altafulla commemorarà els 200 anys del vot de poble a Sant Antoni

REDACCIÓ – Altafulla, 10/8/2020

Aquest  any 2020 és molt especial per Altafulla. Es compleixen dos-cents anys des que el poble va donar el seu vot a Sant Antoni en agraïment per haver-los deslliurat de la pesta que assolava la vila, a finals de 1820. Els vilatans van acudir a l’ermita a buscar el Quadre del sant i el van baixar al poble. Com explica mossèn Jaume Gené, conta la tradició que fou aleshores quan “es va veure com s’aixecava un núvol negre enduent-se la pesta i alliberant així a la vila d’un mal que havia causat gran mortaldat.”

Des d’aquell dia, l’11 de setembre de 1820, el poble va decidir que cada any recordaria el miracle obrat pel sant i li dedicaria una festa votiva. És, de fet, la Festa Major Petita d’Altafulla i es recorden aquells fets amb una cerimònia religiosa a l’ermita de Sant Antoni que té lloc coincidint també amb la Diada de Catalunya i en la que es ballen sardanes i s’aixequen castells. Enguany, però, coincidint amb el 200 aniversari d’aquells fets, Altafulla vol fer-la grossa i celebrar d’una manera especial no tan sols aquesta jornada de l’11 de setembre sinó també la de dimarts de Pasqua, quan, recorden, es va retornar el quadre a l’ermita després d’haver-se obrat el miracle.

Més enllà de la tradicional missa, es pretén reproduir la baixada del quadre que va tenir lloc aleshores i dur-lo fins al poble. Les restriccions actuals per evitar la propagació de la Covid-19, però, impediran que aquesta baixada sigui multitudinària, com es pretenia, i s’hagin de buscar alternatives perquè el poble hi participi i visqui la celebració amb la màxima intensitat possible. Així ho reconeix la regidora de Cultura, Gemma Maymó, que assegura que “no té sentit posposar l’aniversari a l’any vinent o l’altre, i que s’ha de celebrar enguany, amb les limitacions i mesures que calgui adoptar.”

Un format encara per concretar

La incertesa del moment a causa de la pandèmia fa que des de l’organització de l’esdeveniment no s’hagi pogut establir quin serà el format definitiu de la festa, en la que també es volia comptar amb diferents entitats del poble i el seguici popular, tal com ja es va fer en el 300 aniversari de l’ermita. Aquest fet, però encara no està descartat i caldrà veure de quina manera conjugar la presència de tots aquests elements en la commemoració Des de la comissió organitzativa, Toni Puig, creu que caldrà buscar fórmules alternatives com les que ofereixen les xarxes socials per tal de fer arribar la celebració al gruix de la població i que potser els actes presencials es veuran reduïts en “petit comitè.”

Foto: Una imatge dels membres de la.Comissió organitzativa per celebrar els 200 anys del vot de poble a Sant Antoni / AJ, ALTAFULLA

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This