GEPEC-EDC denuncia el mal que està fent a l’entorn que no es desembassi aigua del pantà del Gaià

REDACCIÓ – El Catllar, 24/5/2020

El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EDC) ha emès un dur comunicat denunciant que la Xarxa Natura 2000 de l’entorn de l’embassament del Gaià s’ofega perquè s’ha superat la cota 90 i no s’està desembassant aigua. L’entitat ecologista acusa l’empresa Repsol i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de “rentar-se les mans” i ser còmplices d’aquesta situació.

“Aquests dies és fàcil, si hom s’hi atansa, d’observar com l’aigua de l’embassament de Repsol inunda una cota excepcionalment alta de les ribes del “pantà del Gaià”, des de fa uns quants mesos ja, és clar, quan va esdevenir la tempesta Glòria. Inútilment però, ja que lentament l’aigua tornarà a baixar: es perdrà escolant-se de manera inexorable principalment per la falla situada a la cua de l’embassament, sota el paratge de les Coves Roges”, afirmen en el comunicat.

“Mentre, s’hi ofega inútilment la interessant vegetació riberal marjalenca incipient en aquesta zona XARXA NATURA 2000 europea, sí, establerta de fa anys, de milers de tamarius, freixes, àlbers, salzes, gatells, oms, xops, etc. Moltes hectàrees de bosc simplement mortes. Arbres mare molt importants, estratègics per a garantir la seva disseminació futura”, denuncien des del GEPEC-EDC, i afegeixen: “I, mentre, paradoxalment, el riu Gaià presa avall resta sense el seu cabal i règim ecològic inherents, el seu bosc de ribera amb la seva flora i fauna característiques reductuals o simplement desaparegut, el connector ecològic de primer ordre que representa la conca del Gaià des del litoral vers els Pirineus afectat també, els aqüífers litorals salinitzats, les platges sense prou sediments, la cadena tròfica marina i la pesca sense fertilitzar, etc.”

Actuació urgent

L’entitat ecologista considera que “cal que Repsol i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) deixin anar aigua per sota la cota de falla de les Coves Roges, urgentment, tal i com els obliga un conveni subscrit entre ambdós mateixos.” El nivell màxim d’inundabilitat ha de ser lògicament per sota d’on es troba el seu sobreeixidor, la pròpia cota 90 que fixa el conveni, i que alhora és la cota màxima desitjable ecològicament per a restar sense inundar una proporció important de ribera i evitar també l’ofegament de determinats paratges singulars: les Coves Roges, la Goleta, les Bríquies, les Coves de Dalmau, els Caus de Cordelló, el Torrent de Renau..”, afegeixen.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This