El Ball Parlat del Sant Crist de Salomó programa funcions virtuals a partir d’aquest diumenge

REDACCIÓ – Salomó, 2/5/2020

El Ball Parlat del Sant Crist de Salomó ja ho té tot a punt per donar el tret d’inici a una temporada ben especial aquest diumenge 3 de maig a les 12 del migdia amb la retransmissió d’una representació del Ball gravada l’any 1992 pels equips de TV3. La crisi sanitària generada per la pandèmia del coronavirus, que ha obligat a l’aturada total o parcial d’una majoria d’àmbits, ha comportat també la reinvenció de molts sectors, com el de la cultura popular i tradicional en què s’inclou el Ball del Sant Crist, que se les ha enginyat per no distanciar-se del públic.

La representació d’aquest Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional va més enllà d’un acte d’afirmació de la identitat salomonenca. És també, defensa la Junta Directiva de l’entitat, “la contribució del poble de Salomó a l’ancestral cultura popular catalana i, de retruc, una mostra de la resistència a la uniformització que imposen les cultures dominants”. Des de l’any 1843 sempre ha estat una realitat a Salomó i al país, i des de 1972 i amb l’assessorament de l’Institut del Teatre de Barcelona es representa anualment.

Aquest any, però, no serà així, i el Ball del Sant Crist “no vol separar-se de la gent a qui es deu ni apagar la funció identitària i cultural mantinguda des de fa gairebé dos segles”. Per això, aprofitant els avantatges que ofereix la tecnologia, ha preparat diverses actuacions que, de manera virtual, volen mantenir aquest vincle.

L’organització ha programat actes pels quatre primers diumenges de maig (3, 10, 17 i 24) a les 12.00 hores. Es podran seguir a través dels comptes del Ball del Sant Crist a les xarxes socials Facebook (Ball del Sant Crist), Twitter (@ballsantcrist), i Instagram (@ballsantcrist). Pel primer diumenge, 3 de maig, està prevista la retransmissió d’una representació del Ball gravada l’any 1992 pels equips de TV3.

L’objectiu de la iniciativa és reviure moments històrics que han acompanyat les funcions i els actes que s’hi han vinculat. Un exercici que la junta directiva de l’entitat assegura que “ens connectarà amb la història, exigirà reflexionar sobre el present i servirà per repensar el futur”.

“Estem convençuts que superarem aquest entrebanc i que el Ball del Sant Crist, com a signe d’identitat de Salomó en sortirà reforçat”, manifesta l’Associació, “perquè la necessitat de vèncer el repte ens unirà i ens farà encara més forts”. Una interrupció, doncs, que des de Salomó s’accepta com un parèntesi per a la història i amb el convenciment que de cara a la temporada que ve es podrà tornar a representar el Ball. Mentrestant, el poble convida tothom a participar dels actes alternatius que ha organitzat.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This