La Diputació de Tarragona s’adapta al Sant Jordi confinat amb un ampli ventall d’activitats

REDACCIÓ – Tarragona, 22/4/2020

Malgrat la situació de confinament a causa de la pandèmia de la Covid-19, la Diputació de Tarragona ha volgut ser fidel a la seva cita anual amb la festivitat dels llibres, les roses i la cultura, un dels seus àmbits prioritaris d’actuació. Per això, ha preparat un seguit d’activitats obertes a la ciutadania que es podran seguir a través de les xarxes i altres canals virtuals. “No volíem deixar passar una diada tan clau com és la de Sant Jordi, que compartim en un altre format però amb la mateixa empenta de cada any; en els actuals temps d’incertesa, cal mantenir ben viva la flama de la cultura, un dels nostres actius com a país”, ha indicat la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó.

Algunes de les iniciatives de la institució per a aquest Sant Jordi ja s’han posat en marxa, com el concurs Municipis de novel·la, per promoure a través de les xarxes socials llibres de ficció ja publicats que estiguin ambientats en el algun municipi o zona del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre o el Baix Penedès. Pel que fa a la resta de propostes culturals, la majoria es desenvoluparan el dijous 23 d’abril, si bé algunes també s’estenen més enllà.

Els centres d’ensenyament s’enduen bona part del protagonisme en aquesta diada. Així, l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus organitza un Sant Jordi musical amb els alumnes de piano, que compartiran els seus vídeos a través de les xarxes. Pel que fa a l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tortosa, els alumnes de flauta faran vídeos tocant la peça ‘Here comes the Sun’ dels Beatles, que també compartiran a les xarxes. Així mateix, preparen les gravacions de la música del conte ‘L’estranya malaltia de la Cinta’. I quant a l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona, al llarg del dia 23 penjaran a les xarxes vídeos de professorat del centre interpretant cançons catalanes.

Els centres d’educació especial també han preparat diverses iniciatives de caire cultural i lúdic per a aquest Sant Jordi virtual. El Col·legi Públic d’Educació Especial Alba de la Diputació a Reus, mitjançant la seva pàgina web proposarà manualitats relacionades amb la temàtica Sant Jordi, i s’hi explicaran contes adaptats a l’alumnat. De la seva banda, el Col·legi Públic d’Educació Especial Sant Jordi de la Diputació a Jesús-Tortosa, ha proposat a l’alumnat fer la seva parada de Sant Jordi a casa i compartir-ne el resultat a les xarxes. I pel que fa al Col·legi Públic d’Educació Especial Sant Rafael de la Diputació a Tarragona, publica un vídeo sobre Sant Jordi a la seva pàgina web i a les xarxes.

Un altre dels equipaments culturals de referència de la institució supramunicipal, el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, participa en la iniciativa ‘Museum Quiz a casa, en la què col·laboren diversos museus d’arreu de Catalunya per proporcionar una alternativa cultural i de lleure a la ciutadania mentre dura el confinament social. Amb motiu de Sant Jordi, se’n farà una edició especial el 25 d’abril amb preguntes relacionades directament amb la diada o d’àmbit literari, i el MAMT hi participarà amb una pregunta sobre la col·lecció de llibres d’art Tamarit, editats per la Diputació de Tarragona.

Les novetats literàries editades per la Diputació

També com cada any en aquestes dates, la Diputació de Tarragona fa públiques les darreres novetats editorials que la institució ha publicat a través del seu Servei de Publicacions, títols que cada any es podien adquirir a l’estand de la Rambla Nova de Tarragona i també a través del web de la Biblioteca Ramon Berenguer IV. Tot i que enguany no hi haurà parada, ni es podran comprar llibres al web fins passada la situació de confinament, la biblioteca virtual inclou molts altres títols anteriors, alguns dels quals es poden llegir en obert, de manera totalment gratuïta.

Els darrers títols publicats per la Diputació de Tarragona són ‘Rellotges de sol de la demarcació de Tarragona’, de Mireia Mercadé (Col·lecció Difusió Cultural, 2019); ‘Guia de Solivella’, de Gabriel Serra (Col·lecció Els llibres de la Medusa, 2019); ‘La Mancomunitat de Catalunya a les comarques tarragonines. Projectes i realitats’, de Manel Güell i Eugeni Perea (Col·lecció RBIV, 2019); ‘El plaer d’escriure. Estudis sobre l’obra literària de Jordi Tiñena’, de diversos autors (Col·lecció RBIV, 2019); ‘Espais urbans porticats a la demarcació de Tarragona’, de Joan Figuerola (Col·lecció RBIV, 2019); ‘Biennal d’art 2019’ (MAMT, 2019); ‘XVI Jornades de pedagogia de l’art i museus 2019. Arts, museu i creativitat’ (MAMT, 2019), i ‘Joan Casals. Itinerari el el laberint’ (MAMT, 2019).

D’altra banda, el mateix dia de Sant Jordi, la web de TINET el darrer llibre del Premi Tinet, ‘Geografies de l’absència i altres contes’ (Cossetània Edicions), editat amb el suport de la Diputació de Tarragona. El volum recull el conte guanyador, que li dona títol, escrit per Xavier Mas Craviotto, i altres 14 relats finalistes. Es podrà llegir en obert, en PDF i ePUB.

Foto: Imatge de la web de la Biblioteca Ramon Berenguer IV, on es poden adquirir les novetats editorials de la Diputació de Tarragona.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This