L’epidèmia de còlera que el 1911 va deixar 21 morts a la Riera de Gaià

REDACCIÓ – La Riera de Gaià, 23/03/2020

El rierenc Jordi Rius ha penjat un fil al seu compte de Twitter en què explica de forma molt detallada una epidèmia de còlera que va patir aquest municipi del Baix Gaià junt amb el Vendrell i Vilanova l’any 1911. El còlera és una infecció aguda del budell que es transmet per l’aigua i els excrements. Va afectar a més de 2200 persones i provocar més de 140 morts.

Rius recorda que l’epidèmia provenia de Rússia i va saltar a Itàlia. “A Espanya s’imposaren mesures profilàctiques als ports. El vaixell italià Stella Ida va aconseguir desembarcar a Vilanova i Sant Salvador (el Vendrell) el 12 de juliol. El dia 17 de juliol ja hi havia tres malalts al Vendrell”, exxplica.

Com va arribar a la Riera l’epidèmia? “El 15 d’agost, una família de captaires provinents del Vendrell arriben a la Riera. Estan infectats i acaben morint a l’hospital de Tarragona. El 19 d’agost ja tenim la primera víctima mortal de la Riera, la Maria Garriga Batet de 42 anys. En 13 dies hi haurà 16 morts a la Riera”, comenta.

Sobre la reacció del Govern Espanyol, assenyala que nega sistemàticament l’epidèmia de còlera i l’anomena ‘enfermedad sospechosa’ i que també ho atribueix a la fam. “Això causa molta indignació a les nostres comarques. Malgrat negar-ho, el govern envia el Dr. Bejarano amb màquines de desinfecció.” Les mesures van ser les següents, segons explica Rius:  “S’instal·len a les poblacions màquines esterilitzadores d’aigua i estufes de desinfecció de roba. Es tanquen les fonts i els pous. S’aïllen els malalts. Salta el pànic a les poblacions veïnes, es controlen les entrades i es tracten els forasters amb brutalitat.”

“Dies més tard arriba l’escàndol quan, amb el cotxe oficial del Dr. Bejarano, s’organitzen orgies amb prostitutes i alcohol a Salou. La premsa ho explica prou clar. El ministeri de Governació també envia el Dr. Murillo al Vendrell i el Dr. Pittaluga a la Riera, doctors de prestigi, experts en mesures higièniques. Pittaluga descobreix que el pa que es fa al poble està contaminat i obliga a bullir l’aigua del pastament.”, continua.

“Al Vendrell quatre metges es posen malalts. S’explica que la meitat de la població fuig de la vila. A Tarragona i Reus es fumiga als passatgers que arriben en tren de les línies Barcelona. Algunes poblacions s’excedeixen amb les fumigacions. Es suspenen les festes majors de Torredembarra, el Catllar, Vilafranca, la Pobla de Montornès, Cabra, la fira de Valls i la de Balaguer”, prossegueix el fil.

Control de l’epidèmia

Rius indica que a partir del 16 i 17 de setembre es dona l’epidèmia per controlada gràcies a les fortes mesures d’higiene. La Riera tanca el dia 18 amb l’últim mort, en total 21 defuncions. Al Vendrell 120 persones mortes.

La crisi sanitària fa el salt al terreny polític: “Arreu del país s’organitzen actes de solidaritat amb els pobles afectats. A la Riera l’epidèmia també fa aflorar el xoc polític. Els federalistes-socialistes acusen als conservadors de gestions opaques amb la Junta de Socors. Els diaris en van plens d’atacs i retrets.”

I acaba el fil recordant que el 22 d’octubre la Riera organitza un homenatge al doctor Pittaluga. “Per primera vegada el salvador del poble no és un sant. Tampoc es recorre al vot de poble com el 1809 o el1885. El protagonista és un doctor. La religió cedeix el protagonisme a la ciència”, conclou aquest interessant fil d’en Jordi Rius, que també inclou retalls de premsa de l’època.

Foto: Desinfectaors del Vendrell. / TWITTER JORDI RIUS

Hemeroteca

Tweets recents

Share This