Els perills de portar un nen malalt a l’escola

JOSEP SÁNCHEZ – Altafulla-Torredembarra, 10/02/2020

Els mesos d’hivern acostumen a ser una època de l’any on proliferen un bon grapat de malalties comunes com els refredats, les grips i infeccions respiratòries com la bronquitis. Aquests problemes de salut afecten especialment alguns col·lectius, com la gent gran o els infants, entre els quals és més comú que es produeixin complicacions. En aquest sentit, un dels focus d’atenció on es posa l’accent per evitar contagis són els centres educatius, especialment en els primers anys del recorregut escolar dels infants. És a dir, les llars d’infants i les escoles on s’imparteix el segon cicle d’educació infantil, on és freqüent que es produeixin contagis entre els alumnes.

És per això que Neus Moya, veïna d’Altafulla i que treballa a Torredembarra, ha iniciat una campanya informativa en alguns centres de la zona per tal de conscienciar sobretot les mares i els pares dels infants sobre bones pràctiques per evitar contagis entre els més petits. L’origen d’aquesta iniciativa està en una experiència personal que l’ha portat a passar vint dies amb el seu fill ingressat a l’Hospital Joan XXIII a causa d’una meningitis provocada pel bacteri Streptococc pyogenes. Es tractava de la complicació d’una infecció de les vies respiratòries. El seu cas li ha permès veure, no només la facilitat de contagi que es produeix als centres educatius, sinó també el gran nombre de casos que se’n produeixen en aquestes dates, ja que durant la seva estada a l’hospital va conèixer altres infants amb la mateixa patologia o amb d’altres que els van obligar a passar uns dies ingressats. “Hi ha una epidèmia bastant forta, amb molts quadres de bronquiolitis”, apunta.

Moya creu que per evitar aquest tipus de contagis cal més conscienciació sobre els perills de portar un nen malalt a classe. De fet, explica que el contagi del seu fill va venir per aquesta via i és per això que ha editat un díptic on explica el seu cas i dona algunes indicacions com el temps que cal esperar per portar un nen o nena a l’escola o la llar d’infants en els casos de les malalties més habituals. “Sé que no podem evitar que agafin coses, però cal anar conscienciant. És un tema important que afecta molts pares i mares i les conseqüències per a altres infants poden ser nefastes”, comenta.

Amb aquest objectiu, una vegada van poder tornar a casa després de l’experiència a l’hospital, ha iniciat ja la campanya posant-se en contacte amb els centres educatius d’Altafulla: les escoles Roquissar i La Portalada i les llars d’infants Hort de Pau i Francesc Blanch. A més, la seva intenció és augmentar l’àmbit d’actuació a altres municipis com Torredembarra. Moya ja ha pogut parlar amb responsables educatius de diversos centres i destaca que la recepció ha estat molt bona: “M’agraeixen la iniciativa, ja que es troben que estan lligats una mica de mans i peus i que estan en mans de la voluntat dels pares.”

En aquest sentit, Moya destaca que, en alguns casos, els centres educatius han de ser més taxatius per no permetre que els pares i mares portin els fills malalts a classe o sense que hagin esperat el temps necessari per tornar-hi. D’altra banda, però, la campanya va dirigida sobretot als progenitors que incompleixen una norma que s’explica als centres educatius quan comença el curs.

Moya creu que hi ha una “manca d’educació sanitària” entre molts pares i mares i que s’ha d’aconseguir “no normalitzar el fet que un nen o nena ho agafarà tot quan va a l’escola o la llar d’infants”. Afegeix també que, a més de la falta d’informació, també s’han de tenir en compte els problemes per conciliar la vida laboral i personal. I és que molts progenitors no tenen alternativa per deixar els seus fills mentre ells treballen si estan malalts. La campanya té per lema “Que el proper no sigui el teu fill” i per elaborar el material que vol repartir a escoles i llars d’infants, Moya ha rebut l’assessorament d’un pediatre. Així, a més d’explicar el seu cas, també dona informació detallada sobre el temps que ha de quedar-se sense anar a l’escola un nen o nena que ha patit algunes malalties força comunes com la conjuntivitis, l’escarlatina, la faringitis o el virus boca-mà-peu.

La visió dels centres

Com dèiem, l’acollida de la campanya ha estat bona per part dels centres amb els quals ha contactat Neus Moya, ja que asseguren que és una problemàtica que es troben sovint. Així ho explica, per exemple, Olga Casabona, codirectora de La Casa de les Fades, llar d’infants privada que hi ha a Torredembarra, que comenta que la normativa sobre malalties es deixa molt clara als pares i mares a principis de curs.

El problema, diu Casabona, és que “nosaltres som el pla B, però en molt casos no tenen pla C”, en referència de nou a la conciliació familiar. També comenta que el que més els costa “no és tant que els vinguin a buscar quan els truquem dient que els nens estan malalts, sinó que l’endemà els tornen a portar”, sense respectar el temps de repòs, perquè no tenen alternativa.

En aquest sentit, Neus Moya té clar que “mentre no millorin les baixes maternals, hi haurà aquest problema”.

Foto: JOSEP SÁNCHEZ

Hemeroteca

Tweets recents

Share This