L’embassament del Gaià alliberarà aigua els propers dies

REDACCIÓ / El Catllar, 3/02/2020

El Temporal Gloria va provocar una nova Gaianada fa uns dies que ha omplert l’embassament del Gaià a uns nivells molt alts. Els tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han planificat durant aquesta setmana l’operació per a l’alliberament de cabal. Serà entre aquest dimarts, 4 de febrer, i el proper dijous, 6 de febrer.

Es preveu iniciar l’actuació a les 9:00h amb un cabal estimat de 1.800 m3/hora, que s’anirà incrementant progressivament fins un màxim puntual de 7.200 m3/h a primera hora de dimecres 5. L’alliberament durarà fins el dijous 6 a les 11:00h i després se seguirà mantenint el cabal ambiental mínim de 124 l/s.  L’alliberament podria afectar guals, passos del riu i finques properes a la llera del Gaià

A cap d’uns dies del Temporal Gloria, gràcies a la gran quantitat de sediments, el cabal ambiental va arribar a la desembocadura, però no a la mar i l’Associació Mediambiental La Sínia  va demanar a l’ACA una Gaianada, mitjançant cabal generador, i al mateix temps, evitar que pugi més la cota de l’embassament El passat divendres, 31 de gener, tècnics de l’ACA, encapçalats pel seu director, Lluís Ridao, i membres de l’Associació Mediambiental La Sínia van mantenir una reunió de treball per impulsar aquesta actuació d’alliberament de cabals generadors al riu Gaià.

Serà el quart alliberament de cabals ecològics

El darrer alliberament de cabals ecològics aigua avall de la presa del Catllar al riu Gaià, es va produir el maig de 2018. Era el tercer cop que es realitza un desembassament d’aquestes característiques. Aquesta maniobra extraordinària té l’objectiu de netejar la llera i renovar l’hàbitat fluvial al tram baix del Riu Gaià i respon a l’acord de col·laboració signat entre el Departament de Medi Ambient i Habitatge, l’ACA i Repsol, el 30 de juliol de 2010.

Quan es produeix aquesta maniobra de desembassament, el cabal pot augmentar de forma sobtada a la llera principal i afectar trams baixos i guals. Es recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell, i traslladar aquestes recomanacions als municipis del Catllar, Riera de Gaià, Altafulla i Tarragona.

FOTO: Jordi Rovira/ Twitter

 

Hemeroteca

Tweets recents

Share This