Els germans Rovira volen tornar a ser els millors cultivadors de calçots

JORDI SALVAT

El gran dominador dels darrers anys del Concurs de Cultivadors de Calçots de Valls és de Torredembarra. Jordi Rovira, un jove pagès de Torredembarra de 41 anys, ha guanyat cinc de les darreres set edicions i aquest any vol tornar a pujar a dalt de tot del podi després de quedar tercer en la darrera edició, per darrera d’Isidre Coll (El Pla de Santa Maria) i els Germans Blanch, d’Altafulla. El 2013 Rovira va desbancar Jaume Solé, del Montmell, que s’havia imposat quatre cops consecutius i, es de llavors, només dos cops no ha estat primer. També ha guanyat un cop el premi a la planta amb més calçots.

Juntament amb el seu germà Daniel, exploten des de fa uns anys diversos cultius d’horta i de secà a Torredembarra i són els pagesos professionals més joves del municipi. Cada any produeixen unes 200.000 unitats de calçots en les dues hectàrees que hi destinen. Els venen a les nostres dues botigues de Ca l’Aurèlia, a Torredembarra, i a restaurants i establiments del poble, com forns i carnisseries, per fer coques i botifarres de calçots. També reparteixen a botigues de la zona de l’Anoia i al Mercat del Camp, on els majoristes fan la distribució a grans superfícies.

Calçant calçots amb l’animal

Si li pregunten pel seu secret per guanyar tants cops el prestigiós concurs vallenc diu que no n’hi ha i que es basa en el retorn als orí- gens: “Crec que som els únics de la IGP (Indicació Geogràfica Protegida) que calcem els calçots amb animal i aconseguim tapar-los d’una forma molt satisfactòria. El cavall el tenim des de fa deu anys, però l’arada l’hem anat adaptant, buscant la que ens anés millor. Aconseguim calçots que fan entre 25 i 28 centímetres.”

El dia abans del concurs cullen els calçots que fan una mida uniforme, rectes, amb la fulla verda, per poder muntar un manat de 50 i dos de 25, com demana el jurat. “No és tan fàcil com sembla des de fora. Dels cinquanta socis de la IGP, al Concurs només se n’hi presenten una vintena. Per guanyar hi has de portar molt bon producte”, afirma.

En Jordi recorda la seva primera participació: “Feia alguns anys que fèiem calçots i vam decidir entrar a la IGP per aconseguir un valor afegit de qualitat. Ens vam animar a participar-hi i el segon any vam quedar segons. El següent ja vam guanyar.” Sobre la influència en la venda de calçots, diu que “és un prestigi i un premi a la feina ben feta, et dona molta publicitat en els mitjans i veus clients que any rere any tornen a confiar en el nostre calçot.”

L’edició d’enguany del Concurs de Cultivadors de Calçots, que s’emmarca dins la Gran Festa de la Calçotada de Valls, que es portarà a terme el proper diumenge 26 de gener, serà especial, ja que se celebra 25é aniversari de IGP Calçot de Valls. La IGP és un distintiu de qualitat, establert per la Unió Europea, amb la qual distingeix certs productes el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya i, en el cas de Calçots de Valls, s’estén per les comarques de l’Alt i Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès i els calçots han de tenir una mida concreta i unes qualitats organolèptiques concretes.

Foto: PERE TODA / AJ. VALLS

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This