Propietats i riscos dels embotits i quines són les alternatives saludables

EVA REMOLINA / AMIC – 15/11/2025

Els embotits són productes carnis elaborats principalment amb carn picada (generalment de porc), greix, sal i espècies, que s’introdueixen dins una tripa natural o artificial i sovint es curen, es fumen o es couen. En funció del procés d’elaboració, trobem diverses categories:

Embotits crus curats: com el fuet, la llonganissa o el xoriço.

Embotits cuits: com el pernil dolç o la mortadel·la.

Embotits frescos: com les botifarres crues.

El consum moderat d’embotits pot formar part d’una dieta variada, però cal fer-ne un ús responsable. Aporten proteïnes d’alta qualitat, ferro i vitamina B12, nutrients essencials per al cos. Tanmateix, també solen contenir nivells elevats de greixos saturats, sal i nitrits o nitrats, substàncies que, en excés, poden tenir efectes negatius per a la salut.

Diversos estudis científics han associat el consum habitual d’embotits processats amb un major risc de malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer, especialment el de còlon. L’Organització Mundial de la Salut recomana limitar el seu consum a ocasions puntuals.

No tots els embotits són iguals. Alguns productes són més recomanables que d’altres:Pernil ibèric o serrà curat naturalment: en petites quantitats, pot ser una bona font de proteïnes i greixos saludables si no porta additius artificials.

Gall dindi o pollastre cuits: opcions amb menys greix i sal, tot i que convé revisar les etiquetes per evitar additius i sucres amagats.

Fuet o llonganissa artesana: si són d’elaboració tradicional i amb ingredients naturals, poden ser una opció més saludable que els industrials, però sempre amb moderació.

Inconvenients principals

Excés de sal: pot augmentar la pressió arterial i el risc de patir malalties cardiovasculars.

Greixos saturats: contribueixen a l’augment del colesterol LDL (“dolent”).

Additius i conservants: els nitrits i nitrats poden formar compostos potencialment nocius durant la digestió.

Alta densitat calòrica: especialment en embotits grassos com el xoriço o la sobrassada.

Per reduir el consum d’embotits sense renunciar al sabor, podem optar per:

Carns magres cuinades a casa: com el pollastre, el gall dindi o el conill.

Peix o ous: excel·lents fonts de proteïnes i greixos saludables.

Preparats vegetals: hummus, patés vegetals o tofu fumat poden substituir l’embotit en entrepans o amanides.

Fruita seca i llegums: aporten proteïnes, fibra i greixos saludables.

Foto: GETTY IMAGES

Hemeroteca

Tweets recents

Share This