Privilegis

ANNA RIUS

Hi ha una imatge que es repeteix en actes i celebracions i  és tan habitual que gairebé tots hem normalitzat: el privilegi des nostres representants públics per gaudir del llocs amb millor vista i més confortables, gairebé sempre de franc.

Un dels dies on aquest privilegi és més evident és la Diada castellera a la plaça de la Vila. El balcó de l’antic ajuntament es converteix en un “palco” diàfan per a regidors i les seves famílies, mentre el populatxo passem calor, insolació i ensardinament a peu de plaça. Un privilegi anacrònic que molts altres pobles i ciutats ja fa anys que han abolit, sortejant el preuat espai entre els seus habitants. Jo aniria més enllà, rifaria aquests llocs entre les persones que per alguna raó no poden ser a la plaça de peu dret.

No fer-ho és anar perpetuant privilegis que es converteixen en drets inalienables per a qui els ostenta i normals per qui se’ls mira. Però jo aniria molt més enllà del paradigmàtic balcó dels castells i eliminaria les primeres files a espectacles, la gratuïtat en les entrades, l’aparcament reservat, etc.

Als concerts de la Roca Foradada, amb un preu popular que no arriba a 10 euros, és habitual trobar-se la primera fila reservada a les autoritats que a més s’han saltat tota la cua, perquè no els cal entrada. De veritat no poden pagar-se l’entrada, fer cua i buscar-se la vida per trobar un bon seient?

Es avantatges d’uns sobre els altres no són exclusius de la classe política i probablement tots en gaudim sense ni tan sols ser-ne conscients…només cal veure l’obscè contrast entre el desplegament per salvar un sol banyista a les nostres platges i la impassibilitat davant els milers de persones que naufraguen cada any en aquesta mateixa mar.

Entregat l’article, Cambrils anuncia que aprova retirar progressivament els privilegis als regidors.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This