L’escola La Portalada d’Altafulla instal·la la primera màquina de compostatge de la demarcació

REDACCIÓ – Altafulla, 26/20/2023

L’escola La Portalada d’Altafulla es convertirà en la primera de la demarcació de Tarragona que disposa d’una màquina de compostatge. Amb la seva instal·lació, el centre educatiu podrà gestionar les gairebé quatre tones de residus orgànics generades anualment a la cuina i el menjador, i aprofitar el compost produït per fertilitzar l’hort escolar. Aquest dimecres, 25 d’octubre, es va posar en funcionament la màquina amb els primers 21 quilos de restes orgàniques procedents del dinar.

El projecte, que compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, és una de les accions descrites en el Pla Local de Prevenció de Residus que l’Ajuntament d’Altafulla aprovà l’any 2022 i forma part del projecte “Revolta” de gestió descentralitzada de residus orgànics que la Cooperativa Tarpuna desenvolupa des de fa més de 6 anys. “Revolta” té l’objectiu de recuperar pràctiques sensates i saludables de gestió els residus orgànics per reconnectar la ciutat i els agricultors.

La coalcaldessa i regidor de Media Ambient, Alba Muntadas, ha assenyalat que aquest projecte es pot estendre a altres menjadors escolars del municipi i ha ressaltat la part pedagògica al voltant d’evitar el malbaratament del menjar. “És un projecte d’economia circular i generació zero de residus. I part del compostatge que generem s’utilitzaran als horts socials de La Sínia. Tot queda a prop”, ha afirmat Muntadas. La regidora d’Educació, Eva Martínez, ha destacat que és un projecte “novedós i innovador” a la demarcació de Tarragona gràcies a la implicació de molts actors diferents i espera que aviat es faci extensiu a altres centres educatius del municipi.

La diputada de Transició ecològica de la Diputació de Tarragona, Carme Ferrer, ha definit el projecte com a “molt interessant” perquè vincula diferents agents socials del municipi d’Altafulla  i perquè “fa pedagogia entre els infants, els qui hauran de gestionar el futur”. Ferrer ha explicat que la Diputació fa temps que treballa en accions relacionades amb el canvi climàtic i aquest projecte d’Altafulla hi encaixa molt bé, ja que és una proposta integral. Per la seva banda, la directora de l’Escola La Portalada, Cristina González, ha indicat que seran els alumnes qui mesurin les restes i les introdueixin a la màquina, a més d’aprofitar el compost per a l’hort escolar.

Funcionament de la màquina

La màquina, instal·lada a l’hort de l’escola La Portalada, realitza un primer procés accelerat de digestió dels residus orgànics gràcies a proporcionar una temperatura i volteig constant, el que permet aconseguir una ràpida reducció del volum dels residus i la seva estabilització sense males olors per obtenir un primer material o pre-compost. Amb la col·laboració de l’Hort de la Sínia, aquest material finalitzarà el seu procés de compostatge i maduració a la finca de l’Associació, per posteriorment ser reutilitzat al projecte d’Hort social i terapèutic de la Sínia així com a les activitats de l’hort escolar de la Portalada. “S’aconsegueix d’aquesta manera tancar el cicle dels residus orgànics de l’escola emfatitzant la seva correcta gestió a escala local i aprofitant els seus valors didàctics i socials”, apunta el tècnic del projecte, Ton Aymemí.

La màquina instal·lada a l’hort de la Portalada té una capacitat de tractament aproximada de 12 tones anuals, per la qual cosa, l’Ajuntament i l’escola es plantegen opcions complementàries per optimitzar el potencial de la màquina. En aquest sentit, i per donar continuïtat al projecte, s’estudiaran possibilitats com poder gestionar la recollida de restes orgàniques d’algunes famílies de l’escola, veïns i veïnes que hi vulguin participar o incorporar la recollida de la cuina i menjador de l’Escola El Roquissar.

Aquest projecte és una iniciativa de l’Ajuntament d’Altafulla i l’Escola La Portalada i compta amb el suport i finançament de la Diputació de Tarragona a través d’una subvenció de 10.000 euros dins  convocatòria de 2022 per donar suport per la Transició energètica i Acció climàtica, i també la col·laboració de l’Associació de Famílies de l’escola i la Fundació En Xarxa, responsable del servei de cuina i menjador. El cost total del projecte està al voltant dels 21.000 euros.

Foto: El biòleg Ton Aymemí, tècnic del projecte, explica el funcionament de la màquina de compostatge. / AJ. ALTAFULLA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This