Vida en comunitat

ANNA PLAZA

Fa uns anys, no gaires, es va generar tot un rebombori quan l’Anna Gabriel, de la CUP, va parlar de la criança en comunitat. Si no em falla la memòria, va utilitzar la paraula “tribu”. Els sectors més conservadors, i també alguns de més progrés, es van posar les mans el cap. “Què diu aquesta hippie sonada?!”

Però, l’altre dia, quan en el pregó de Santa Rosalia, els germans Daniel i Jordi Rovira Fortuny evocaven la seva infància a la Torre, em vam venir a la memòria aquelles paraules. Sobretot una: “comunitat”.

Els germans Rovira Fortuny, com jo mateixa i la majoria de gent de la nostra generació, ens van fer grans jugant el carrer. Al meu poble, Vila-seca, una colleta de criatures d’entre 6 i 12 anys ens aplegàvem cada tarda d’estiu per jugar al carrer del Pou. Sempre hi havia algun adult que vigilava, tot prenent la fresca, com el meu tiet Remigi. I molts dies també anava a dinar a l’hort de mes tietes, germanes del meu avi, per poder jugar amb els meus cosins. Tota aquesta gent -amics, cosins, tietes, tiets i veïns- era la meva comunitat, la meva tribu. Una extensió de la meva família.

Però encara podem fer la tribu més gran. I les festes majors en són un gran exemple. Aquí a la Torre teniu un privilegi, molt treballat, de tenir una festa major rica i meravellosa. Curulla d’actes populars, que arrepleguen una gentada: Castellers, Agrupació de Balls Populars, geganters, Diables, portants de les bèsties i dels nans… Sou tanta gent! I no em digueu que és un miratge perquè molts esteu en més d’una entitat, i heu de córrer per canviar-vos de vestimenta entre un acte i un altre. Ja sé que ho feu. Però, desenganyeu-vos, això passa a tot arreu i en d’altres pobles, com el meu, la situació és més dramàtica que aquí.

L’important és que la il·lusió i emoció que genera tot aquest moviment popular que eclosiona pel Quadre i per Santa Rosalia també crea comunitat, sentiment de pertinença i, el més important, cohesió social.

I com a forastera, fent les retransmissions per a la ràdio, ho mirava amb delectança. Permeteu-me que us digui que sou una tribu meravellosa!

 

Hemeroteca

Tweets recents

Share This