Fem caure la por

VIVIAN SEGURANA

De segur que a la majoria de vosaltres el nom de Francisca de Pedraza no us diu res, i és que el seu cas és bastant desconegut, com ho han estat al llarg dels segles els noms de moltes dones que han lluitat per canviar la història. Francisca de Pedraza va ser la primera dona en denunciar, l’any 1620, violència masclista. El seu va ser el primer cas de violència de gènere registrat a Espanya. Òrfena de pare i mare, criada en un convent, sense recursos i sense l’aprovació de les monges que la van educar, aquesta dona va tenir la valentia d’interposar la primera demanda de divorci davant la justícia civil,  la valentia de descordar-se la brusa davant el tribunal i mostrar el seu cos maltractat a mans del seu marit Jerónimo de Jaras des de que es van casar l’any 1610. Tanmateix la sentencia va dictaminar que el cas no era competència civil sinó eclesiàstica.

La Francisca va haver de tornar a casa, al costat del seu marit, on va seguir rebent pallisses com a càstig per haver-lo denunciat. En una d’aquestes pallisses la Francisca va donar a llum una criatura morta al mig del carrer en un part provocat per les puntades de peu que va rebre al ventre. Patint per la seguretat dels fills que li quedaven vius, l’any 1622 va interposar la demanda de divorci davant la justícia eclesiàstica. La sentencia va ser una recomanació a Jerónimo: sigui bo, honest i considerat amb la demandant i no la maltracti com diu ella que ho fa. Aquest cop la pallissa va ser brutal fins al punt d’estar a punt de perdre la vida. Tot i això la Francisca no es dona per vençuda i l’any 1624 presenta la demanda davant la justícia universitària, on el rector Álvaro de Ayala i el tribunal universitari dicten una sentencia on s’estableix la devolució del dot, l’ordre d’allunyament i el divorci. Un precedent històric de l’actual lluita contra la violència de gènere.

La Francisca no era de Torredembarra però la seva història bé ho podria ser, perquè la violència masclista també viu al nostre municipi i és feina de totes i de tots erradicar-la. El 25N fem caure la por. Juntes contra el terror sexual.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This