Primers, per última vegada

JOSEP BARGALLÓ VALLS

Just fa 25 anys, els Nois de la Torre van convocar el primer Concurs de Castells Vila de Torredembarra, conegut ben aviat coma Concurs7. El 1996, el Patronat Municipal de Castells de Tarragona, com a resposta a l’augment sostingut de colles castelleres, va restringir l’històric Concurs tarragoní a divuit colles, deixant fora les que no havien plantat cap quatre de vuit. Així, els Nois, per primer cop des de la seva fundació, no van estar presents a l’aleshores Plaça de Braus i la seva resposta va ser convocar un concurs propi, l’any següent, per a les colles que n’havien quedat excloses. Una resposta contundent, valenta, decidida i agosarada.

Enguany, un quart de segle després, els Nois han assolit, ex-aequo amb els Castellers de Berga, el primer lloc del Concurs7, amb el 7 de 7, el 5 de 7 i el 4 de 7 amb l’agulla descarregats, una de les millors actuacions de la seva ja dilatada trajectòria, que té més mèrit encara en aquesta primera temporada postpandèmica, quan una majoria de colles no han aconseguit de recuperar el seu nivell previ.

En anys anteriors els Nois hi havien estat ben a prop -i en d’altres gens-, però no ho havien aconseguit mai. La victòria d’enguany ha estat un magnífic regal d’aniversari. Una mena de just reconeixement històric. El Concurs7 devia als Nois una victòria i als Nois els calia guanyar el Concurs7 algun cop. Efemèrides rodona, doncs, i merescuda recompensa. Per la feinada d’aquesta temporada i per la pròpia història de la colla, encetada en aquell ja llunyà 1975.

Ara que els Nois ja han quedat primers -i ho hem de celebrar com en la millor de les grans ocasions-, han de posar-se com a fita no quedar-hi mai més. El seu lloc natural és un altre: la segona de les diades del Concurs de Tarragona. El 2012 Tarragona va voler recuperar una convocatòria biennal dirigida a més colles. La Plaça tarragonina es va obrir dissabte i diumenge, i els Nois es van guanyar el dret a ser-hi el primer dia. Dos anys després, el 2014, es va donar un altre pas endavant, encara més sòlid i definitiu. Tarragona va voler acollir més colles, també les de 7, i va plantejar una convocatòria en tres diades, tot proposant que el Concurs7 esdevingués la primera. I Torredembarra -amb els Nois al capdavant- va entendre que el millor futur per al Concurs7 era esdevenir la primera de les diades del nou format. Una combinació perfecta d’interessos i voluntats comunes. Dit a grans trets, un primer diumenge a Torredembarra per a les colles de 7 i el dissabte i el diumenge següent a Tarragona per a les de 8 i de 9, respectivament. Un format que, d’aleshores ençà, ha funcionat a la perfecció i ha donat més ressò a uns i a d’altres.

La diada dels Nois ha de ser -és- dissabte a Tarragona -on hi van tornar el 2014 i el 2018. Per tant, felicitats immenses, Nois, pel primer lloc i el desig més gran que sigui per última vegada.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This