Les 25 primaveres de La Sínia

HÈCTOR HERNÀNDEZ

Amb el riu Gaià com a gran referent, i sempre present, ara fa vint-i-cinc anys un grup de persones van plantejar-se la creació d’una entitat per treballar a favor de la conservació, en primera instància, de l’espai natural protegit de la desembocadura. Així naixia, al poble d’Altafulla, Baix Gaià, l’Associació Mediambiental la Sínia. Poc a poc i amb pas ferm, aquest grup de persones van anar definint un projecte i una voluntat, en definitiva, una proposta transversal on la implicació de les persones fos fonamental, i en especial, la de les vilatanes i vilatans dels pobles riberencs del Gaià.

Hi penses i a part de veure que ens hem fet grans, tampoc tant, la primera reflexió és una suma d’emocions i bons records de diversos projectes reeixits i sobretot la coneixença de moltes i moltes persones que en algun moment o altre d’aquesta aventura, hi han posat el seu granet de sorra. Ai la sorra, sense cap mena de dubte, un dels llocs on hi hem passat més hores! Que si posa un pal i corda per delimitar les dunes, que si ara recull brossa, si el corriol ha fet niu, ja ho veieu!!

I com fan les anguiles, un bon dia, cap allà a meitats dels anys 2000, vam plantejar-nos començar a mirar una mica més amunt i acceptar el repte d’endegar nous projectes i engrescar persones d’arreu de la conca. I no només fent accions al propi riu, sinó també tenint en compte els diversos i interesants torrents que hi ha i on hi viuen entre d’altres, tortugues de rierol i des de fa dos anys, el cranc de riu europeu. Hem impulsat propostes de tots tipus, sempre centrades en tres pilars que defineixen La Sínia: la conservació de la natura, el foment del voluntariat i l’educació ambiental. I a partir d’aquí, amb la custòdia del territori com a clar referent i eina de gestió.

Son diversos centenars d’hectàrees que tenim amb acord de custòdia del territori, amb propietàries que han confiat plenament amb l’entitat i han cedit casa seva per a que hi podem dur a terme diferents accions i plans de gestió. I en especial, destacar l’acord de custòdia fluvial del riu Gaià que vam signar l’any 2017 amb l’Agència Catalana de l’Aigua. Projectes com l’EMPESCA’T, seguiment de la població de peixos, Territori Salamandra, el projecte Dones Pageses i el de la XOAG, la xarxa d’observadors/es ambientals de la conca del riu Gaià, no serien possibles sense teixir aquestes complicitats amb el territori.

I el futur? Doncs ho tenim clar. Tenim la mirada posada en perseguir ideals que fins ara ens semblaven una mica complexos i que després de vint-i-cinc anys, els veiem més factibles. La creació del Parc Natural del Gaià, la desconstrucció i adequació de l’embassament i la pedrera de Vespella, i la recuperació dels aiguamolls i bosc de ribera dels terrenys del Vinyet, seran sense cap mena de dubte, objecte de moltes de les reunions i cabòries de l’entitat. I evidentment, hem de continuar enfortint-la, per aquest motiu, necessitem que més persones es facin sòcies de La Sínia.

I per últim, donar sincerament les gràcies a tothom que ens heu donat el vostre suport i implicació durant tots aquests anys. Voluntariat, propietàries de finques, administracions, empreses, entitats del territori, a totes, moltíssimes gràcies i esperem seguir-nos trobant per algun indret o altre d’aquest meravellós riu. Salut i Gaià!

Hemeroteca

Tweets recents

Share This