Un nucli històric mancat de vitalitat

GERARD CIURÓ

En un post recent a l’Instagram, l’Ajuntament de Torredembarra ens convida a fer un tomb pel centre històric de Torredembarra, afegint-hi imatges de la torre de la Vila, el castell, el portal de la Bassa, etc. S’ha de reconèixer que la bona destresa de qui ha elaborat les instantànies convida a pensar en un lloc atractiu i interessant.

Però si ens endinsem en els carrers d’aquest nucli antic, podem caure fàcilment en una petita decepció, quan comprovem que el que havia estat el centre neuràlgic de la població és un espai sovint mancat d’activitat i de dinamisme. Situem-nos per exemple a la plaça de la Vila, amb un disseny completament obsolet que dificulta la realització de molts actes i la converteix en un espai poc acollidor, amb les antigues peixateries, que no hem d’oblidar que són un edifici de propietat municipal, en estat d’abandó i deixadesa.

Per revitalitzar aquesta zona es podria començar per donar un ús a aquest espai. De ben segur que de propostes no en mancarien: un local per exposar-hi de manera permanent alguns elements representatius del seguici o bé un punt d’informació ciutadana sobre les diverses campanyes que es porten a terme són algunes de les idees que ja s’han plantejat en algunes ocasions i que possiblement no comportarien una despesa que fes trontollar les malmeses arques municipals.

L’antic ajuntament és un altre edifici poc aprofitat, al qual des que va perdre la condició de seu oficial del consistori no s’hi ha trobat l’ús adequat; la torre de la Vila podria ser un bonic escenari per fer-hi activitats culturals de petit format, però apareix rodejada per una aparatosa tanca que en condiciona les possibilitats.

Aquestes senzilles actuacions, que hauria d’emprendre l’ens municipal, podrien ser el primer pas per engrescar altres iniciatives que haurien de permetre revitalitzar una zona que, si bé manté una part del seu encant, ha anat perdent vitalitat i energia de manera preocupant.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This