OPINIÓ l Fins a exhaurir existències

CLARA SOLIVELLAS

Fins a exhaurir existències A principis de novembre milers de treballadors autònoms es van llevar, ben d’hora, per engegar l’ordinador i poder accedir a l’ajuda de 2.000 fantàstics euros que la Generalitat va tenir a bé de repartir. No era una broma: qui primer l’enxampava, premiat, i així fins a exhaurir existències. No m’estendré en l’absoluta falta d’empatia del Govern amb els autònoms: aquella “ajuda” (2.000 euros!), que es va repartir com si de la Grossa es tractés, ha estat la gota que ha fet vessar el got.

A Catalunya el tancament de petits i mitjans negocis és un degoteig constant per  què les mesures restrictives o de tancament no han anat acompanyades de mesures econòmiques serioses. Aquesta situació revela una manca de previsió, vuit mesos després del primer confinament, d’un govern que no ha pensat que els autònoms suposen un percentatge altíssim de l’economia catalana, que el petit botiguer, la petita empresa, el petit comerciant, són qui creen llocs de treball, o, simplement, creen la riquesa base del nostre país. Catalunya és, de fet, model d’emprenedoria i treball.

En aquesta situació, el Govern hauria de ser exemple d’humilitat, mirar els països que ens envolten i copiar models d’ajuda que han salvat els autònoms en altres països. És cert, no tenim la caixa d’Alemanya, i per això cal replantejar el pressupost. Avui (mentre escric aquest article) la Generalitat anuncia que no es tornaran a repartir ajudes amb el sistema “fins a exhaurir existències”. Però el mal ja està fet, alguns ja no existeixen, perquè no tenim un sistema base per ajudar els autònoms en cas de desastres com el que vivim actualment. Tampoc hem vist que, de forma activa i ferma, el Govern demani a l’Estat espanyol la suspensió de pagament de la quota dels autònoms (que a sobre serà més alta), o recomanacions generals de reducció o suspensió del cobrament de taxes municipals.

Amb tot, cal que reflexionem profundament, abans d’haver de tornar a veure el cartell “Per tancament del negoci, tot al 50%, fins a exhaurir existències”.

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This