OPINIÓ l La Fàbrica del Catllar, un projecte transformador

SAÜL GARRETA – Arquitecte

La Comissió Territorial d’Urbanisme del Camp de Tarragona va autoritzar, a principis d’aquest mes de juny, nous usos al recinte de la fàbrica del Catllar, que permetran la recuperació d’aquest valuós patrimoni industrial i cultural. Aquest projecte va començar ara fa quatre anys, quan Matthieu Lietaert, doctor en Ciències Polítiques i expert en ecoaldees, es va posar en contacte amb nosaltres amb l’interès de buscar suports a Catalunya per posar en pràctica una sèrie d’idees transformadores posteriorment exposades en el seu llibre Homo cooperans 2.0 (Icària Editorial, 2017).

La Fàbrica del Catllar, que inclou tres edificis, va ser abandonada a mitjan dels anys setanta del segle passat i el 2018 va ser adquirida per quinze famílies ja organitzades com a cooperativa. L’aprovació definitiva de la modificació del Pla urbanístic municipal per part de l’Ajuntament del Catllar i la Generalitat permet la construcció de vint pisos en una de les tres naus, en règim de cohabitatge cooperatiu en cessió d’ús. El juny del 2020, doncs, el 75% dels habitatges ja estan assignats. A més, des de l’inici del procés i amb l’afany d’establir una bona relació amb el poble i l’entorn, hem cedit a l’Ajuntament del Catllar un molí medieval i un aqüeducte que hi ha dins se la finca per a usos divulgatius, així com un terreny de 3.000 metres quadrats a la llera del riu Gaià, gràcies a l’acord signat amb l’Associació mediambiental La Sínia per a la gestió de l’espai, que és zona PEIN i està inclòs dins la Xarxa Natura 2000.

La cooperativa La Fàbrica de la Transició entra ara en una nova fase i busca socis per ocupar els altres dos edificis de l’antic complex fabril. L’oferta que fem és de compra, rehabilitació i gestió, sempre amb la idea d’integrar-se en la visió general del projecte cooperatiu, amb famílies i entitats implicades i un projecte que mira al passat per construir un futur millor. Busquem socis que vulguin també redreçar el nostre món, començant per l’àmbit microlocal, i transformar aquest lloc en una referència nacional i internacional en relació amb les transicions ecològiques, econòmiques, socials i culturals.

“Per canviar un paradigma existent, no lluitis per intentar canviar el model problemàtic. Crea un nou model i així faràs obsolet l’antic. Això és, en essència, el servei més elevat al qual tots hem estat cridats.”

Buckminster Fuller

Hemeroteca

Tweets recents

Share This