OPINIÓ l Camí de la reactivació

NOEMÍ LLAURADÓ – Presidenta de la Diputació de Tarragona

Fa dos mesos, la pandèmia del coronavirus submergia el nostre país i bona part del món en una crisi sanitària i econòmica sense precedents en la nostra història recent. L’aturada de l’activitat en la majoria de sectors, a causa d’un confinament ciutadà del tot necessari, ens obligava a modificar hàbits quotidians, relacions familiars i fórmules de treball. I el pitjor de tot: causava un reguitzell de víctimes mortals que, malauradament, encara no s’ha aturat. Des de bon començament, a la Diputació de Tarragona ens vam mobilitzar per atendre les necessitats socials i econòmiques dels ajuntaments i del conjunt de la ciutadania en una situació tan greu i excepcional com aquesta, amb la posada en marxa de múltiples mesures encaminades a mitigar-ne els efectes en el present i avançar-nos a les possibles conseqüències de la crisi en el futur. L’objectiu era i és ben clar: prevenció, atenció i reactivació.

El ple extraordinari celebrat fa pocs dies a la Diputació, el primer que hem dut a terme telemàticament, ha significat un nou pas endavant en el nostre objectiu de garantir la liquiditat els ens locals del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, en un moment en què es fa més necessari que mai. Les iniciatives en aquest sentit han estat múltiples. D’una banda, es va aprovar la convocatòria d’ajuts del Pla d’Acció Municipal, el PAM, que preveu 85M€ per al present quadrienni, dels quals 21M€ es destinen a l’actual exercici. També es va donar llum verda a la modificació de crèdit que augmenta el pressupost general d’enguany en un total de 16M€, part dels quals es destinaran a mesures directament destinades a la lluita contra la Covid-19, com ara la desinfecció d’espais públics als municipis.

Així mateix, en la sessió també es va donar via lliure a l’adaptació del conveni quadriennal amb els consells comarcals perquè puguin rebre de manera immediata ajuts per fer front al coronavirus als respectius municipis, i es van impulsar projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT), que contribueixen a dinamitzar el territori. Iniciatives totes elles que, val a dir, han obtingut el vistiplau del ple de manera unànime. No hem d’oblidar tampoc que, abans de l’arribada del coronavirus, bona part de la demarcació havia patit les conseqüències del temporal Glòria, i que anteriorment diversos municipis també van resultar afectats pels forts aiguats de l’octubre. Per a aquests pobles, destinem també més recursos per tal que puguin refer els serveis i les infraestructures malmeses.

Tot plegat representa una gran i necessària injecció de capital per als nostres ens locals, en un moment en què es fa imprescindible que les administracions duem a terme polítiques keynesianes, prioritzant la despesa pública per tal que l’economia no s’aturi. Arran de crisis anteriors, com la de 2008, hem après que les retallades o l’austeritat extrema debiliten l’estat del benestar, una de les nostres grans fites socials. Per això, des de la Diputació de Tarragona centrem els esforços en la recerca de solucions que no representin una minva de les inversions, sinó tot al contrari. Solucions que han de pal·liar la manca d’ingressos i l’augment de despeses dels ajuntaments en els darrers mesos. En base a aquesta premissa hem aprovat les iniciatives anteriorment esmentades, i ara continuem dissenyant-ne de noves en el marc d’una comissió de reactivació econòmica de la nostra demarcació. A través d’aquesta eina, encetarem altres accions per ajudar els municipis en la seva liquiditat, tot impulsant alhora el seu teixit empresarial i social, en àmbits com el turisme, el comerç o les entitats del tercer sector.

L’esforç que la ciutadania, el sector econòmic, les entitats i les administracions duem a terme de manera intensa des del passat mes de març ens ha de permetre superar amb èxit l’actual conjuntura adversa. La situació continua sent delicada, si bé comptem amb les eines per superar-la, d’entre les quals sobresurten els aplaudits equips sanitaris que lluiten en primera línia. La feina de tothom és cabdal per tal de superar amb èxit la pandèmia. A les dues regions sanitàries de la nostra demarcació, aquest esforç conjunt ens ha permès arribar a la fase 1 de desescalada. Un cop assolit aquest esglaó, no hem de baixar la guàrdia, i hem de seguir rigorosament les indicacions de les autoritats sanitàries sanitàries en matèria de prevenció. No fer-ho, pot representar un increment de persones afectades i un retrocés en la lluita contra la malaltia. Per això, la col·laboració, la solidaritat i la responsabilitat han de ser les nostres companyes de viatge en el nostre camí diari. Un camí que, de ben segur, ens ha de dur a bon port.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This