Alternatives a les escoles bressol?

ELENA CASTAN – Mestra, logopeda i psicopedagoga

Les famílies amb infants petits, menors de 3 anys, es pregunten si a part de les escoles bressol (sinònim de llars d’infants) existeixen altres centres on poder deixar els seus fills amb la tranquil·litat de saber que es trobaran segurs i ben atesos, i així conciliar millor vida laboral amb vida familiar.

En efecte, hi ha alternatives: centres amb horaris més amplis que els de l’escola bressol, cost mensual més econòmic… Però amb compte! Cal reflexionar sobre el model educatiu que busquem per als nostres fills/es durant la seva primera i molt important etapa de la infància. Aquests centres, més que alternatives, els/les psicopedagogs/es aclarim que són espais complementaris a les llars d’infants. Es tracta dels centres que donen un suport familiar, i també d’altres centres diferents que són les ludoteques (aquí, les famílies acompanyen els seus fills compartint un mateix espai lúdic).

Sabem que les escoles bressol treballen amb un projecte educatiu que té continuïtat quan els infants arriben a l’edat dels 3 anys i segueix després amb un horari molt similar cursant el segon cicle d’educació infantil (de 3 a 6 anys) a l’escola (CEIP), que escollirà també la família. Es tracta de la primera experiència de socialització, hàbits d’higiene, alimentació, seguretat, espai amb llum del dia, fora del marc familiar. Per tant, una vegada hem reflexionat ens adonem que l’escola bressol és l’eix principal en l’educació dels més petits, el qual disposa de professionals titulats en professorat, amb l’especialització d’educació infantil.

I, per altra banda, tenim aquests centres de suport familiar, no regulats per la Generalitat. Són espais perfectes si volem complementar-los amb l’educació que som capaços de donar des de casa o des de l’escola bressol. I un altre tipus de centre alternatiu, socialitzador i més aviat complementari, per l’àmplia franja horària que atén les famílies i els seus fills és la ludoteca, la qual permet una integració genial entre els infants i adolescents conjuntament amb pares, mares i germans que els acompanyen i passen una bona estona compartint jocs lúdics, activitats diverses i materials educatius.

Mitjançant aquest petit article m’agradaria animar a totes aquelles persones emprenedores i amb ganes d’oferir espais lúdics que iniciessin i presentessin el seu projecte de ludoteca al nostre municipi de Torredembarra. Són moltes les famílies, nens i nenes que demanen zones disteses per jugar, entretenir-se, aprendre valors importants com el respecte i saber compartir, i que cada dia estarien encantats de reunir-se en una ludoteca. Aquí deixo aquesta proposta, que sense cap dubte genera actitud i canvi positiu.

El tiempo - Tutiempo.net

Hemeroteca

Tweets recents

Share This