Ens quedarem sense platja?

RAMON FERRÉ – Tècnic del GEPEC Ecologistes de Catalunya

Potser sí. Potser també perdrem tot allò que hi ha entre l’antiga carretera N-340 i la mar. Via del tren inclosa. Els panells internacionals de científics de renom s’equivoquen de molt, quedant-se curts (molt curts) en les seves prediccions.

La natura no necessita que la salvin. Ella continuarà bilions d’anys sense nosaltres. Som nosaltres qui decidim si volem continuar sent-hi. I, sobretot, en quines condicions. Les nostres filles i fills no coneixeran nedar en una mar sense topar-se amb plàstics. Per exemple. Aquest és el nostre llegat?

La borrasca Glòria és només un petit aperitiu del que ja ha arribat. I per aquest motiu el jovent —el jovent mínimament informat i sensible— es pregunta per què no fem canvis bruscos i radicals. Ara. La borrasca Glòria ha aconseguit que la notícia “No enretireu la Cymodocea de les platges!” de la pàgina de Facebook “Gepec en xarxa” hagi batut, de llarg, tots els rècords d’interaccions. Més de 43.000 persones hi han interactuat. Des que la và- rem penjar ens truca gent de tot Catalunya: polítics, empresaris, entitats, científics. Alguna cosa es mou. I com l’acció és la mare de l’esperança, que vagin per endavant algunes propostes, progressivament més determinants:

1) Assagem diferents formes d’aprofitar els elements naturals de les platges perquè aquests les protegeixin (les plantes porten milions d’anys absorbint l’energia marina, no la desvien com els espigons). Fins i tot trams estrets de platja poden acollir franges estretes de muntanyans.

2) Hem enviat persones a la Lluna i no hem estat capaços de restaurar el fons marí, autèntic protector de les platges. L’IMEDEA balear ha començat una tí- mida experiència en 2 hectàrees. Proposem-li nous projectes aquí.

3) Molts embassaments arreu del món permeten que els sediments arribin a les platges. Què passa amb els nostres embassaments?

4) Quan començarem a treballar perquè la Torre sigui autosuficient energèticament, hidrològicament i alimentàriament? El canvi climàtic no el resolen les reunions internacionals, el resolen les regidores i regidors dels municipis. Si volen.

Hemeroteca

Tweets recents

Share This