Un príncep blau cel

JOSEP BARGALLÓ

A finals de mes ens arribava la notícia de la mort, a Guinea Bissau, del Malick. Era casa seva, com ho era la Torre. El Malick Malam Cassama va fer cap a la nostra vila als anys setanta del segle passat, a un poble molt diferent del d’ara. Més petit, amb molts menys veïns i gens acostumat a veure pels seus carrers un conciutadà de pell negra. Potser algun turista europeu d’origen africà o caribeny, però no pas un veí de tot l’any.

El Malick va ser, a la Torre, el primer en moltes coses. Per la família que havia establert, es va apuntar als nounats Nois i la història diu que va esdevenir el primer negre a dur camisa castellera. Jo el vaig conèixer així, de blau cel, mans a la pinya i amic de tothom. Rialler, afable i xerraire, ens explicava un munt d’històries. Que era príncep d’una tribu guineana, que havia hagut de fugir per motius polítics, que havia format part de l’exèrcit del seu país i que venia de París, on havia viscut el Maig del 68. Mai no he sabut si tot era ben bé cert, entre altres coses perquè les traduccions donen el mateix nom a coses prou diferents a Europa que a l’Àfrica, però el Malick, que pertanyia a una família important de la seva tribu, tenia rere seu una història complexa i gens fàcil.

I això no feia perdre el bon humor a aquell guineà de real cultura francòfona i unes idees ben obertes. Molt de la broma, se’n fotia d’ell mateix: treballava de pintor i li feia gràcia dur la cara i els braços tacats de blanc. I se’n fotia encara més dels blancs racistes amb qui topava de tant en tant. Els darrers anys va anar a buscar a Cantàbria, a casa d’una filla, el benestar que li costava de trobar, i retornava molt de tant en tant. Quan venia, encara es posava algun cop la camisa blau cel i feia per veure els seus amics. Continuava xerraire i empàtic, amb aquell somriure que, malgrat tot, no va perdre mai.

Un record per sempre, des de la seva Torre.

Foto: Malick Malam Cassama amb altres integrants dels Nois de la Torre a inicis dels vuitanta. Foto: PERE CATALÀ I ROCA/ FACEBOOK PERE CATALÀ I PIC

El darrer vídeo

VÍDEO l Entrevistem Santi Segalà, cap de l’àrea de Predicció Meteorològica del Servei Meteorològic de Catalunya

Hemeroteca

Tweets recents

Share This