LA CUINA DE L’AVI MACIÀ l Romesco de pop amb patates, un “ranxo” celestial

ALBERT JANSÀ

Com ja he explicat en alguna ocasió, el tradicional “ranxo” és un menjar comunal que es feia a la mateixa barca de pesca, reduït a un plat únic que alimentava la tripulació. Receptes que es feien de forma intuïtiva a bord, sense mides i que després es va anar perfeccionant a les cases, on les mestresses el van anar enriquint, creant una veritable cuina de pescadors, amb plats tan representatius com el suquet de peix, el mar i muntanya, el romesco, els arrossos, el fideuejat, l’all cremat o l’all i pebre.

En aquesta edició, empès per un bon pescador com el “Paquito Allero”, m’he centrat en la recepta d’un plat habitual a les barques de pesca: el romesco de pop amb patates. Molt senzill de fer però al mateix temps depurat tant en la seva execució com en el resultat final.

Ingredients per a quatre persones

◗ Un pop d’uns 2 quilos

◗ 8 grans d’all pelats

◗ 2 pebrots de romesco

◗ Un grapadet d’avellanes i ametlles torrades

◗ 1 petit bitxo

◗ Un got de vi blanc

◗ Una branqueta de

julivert fresc

◗ 1 ceba gran

◗ Un quilo i mig de patates del tipus Kennebec

◗ 1 litre de brou de peix

◗ 2 fulles de llorer

◗ Oli d’oliva verge extra

◗ Sal

ELABORACIÓ

Abans que res, poseu aigua en una cassola gran al foc amb dues fulles de llorer, i quan bulli tireu-hi el pop, que ja tindreu descongelat. El fet de congelar-lo prèviament és perquè es trenquin les fibres i d’aquesta manera ens quedi molt més tendre després de bullir-lo. Deixeu bullir el pop uns 45 minuts i mentrestant prepareu la picada.

Obriu els pebrots de romesco i els retireu la cua i les llavors. Després fregiu els pebrots lleugerament per les dues cares en una paella amb oli calent. Sobretot no els cremeu, la part interna del pebrot us ha de quedar amb un to de color clar. Un cop fregits, els deixeu reposar sobre paper absorbent de cuina. Prepareu el petit bitxo tallant-li la part superior i buidant-lo de llavors.

Agafeu el vas de la batedora i poseu-hi el grapadet d’ametlles i avellanes, els grans d’all pelats, el bitxo, el julivert i el got de vi blanc, i bateu-ho tot. Afegiu-hi els pebrots fregits i reduïu-ho a una pasta fina. Tradicionalment aquesta mescla es feia amb un morter i molta paciència!

Una vegada feta la picada i que el pop estigui bullit i tallat a trossos, agafeu una cassola i poseu-hi un bon raig d’oli d’oliva verge extra. Quan estigui prou calent, tireu-hi la ceba ben finament picada, i sofregiu-la a foc mitjà durant uns cinc minuts. Afegiu-hi el pop i sofregiu-lo uns cinc minuts remenant-lo freqüentment perquè no s’enganxi.

Tot seguit, afegiu-hi la picada de romesco i la sofregiu durant cinc minuts més a foc mitjà i sense parar de remenar, amb una cullera de fusta si és possible. Sobretot, gaudiu de les excel·lents aromes que es desprenen en aquest moment: fan cantar els àngels!

Passat aquest moment celestial, afegiu-hi les patates i el brou just per cobrir-les. Remeneu i poseu-hi sal. Bulliu-ho uns 15 minuts més fins que les patates estiguin fetes. Deixeu-ho reposar uns cinc minuts més, i serviu-ho amb un plat fons perquè hi hagi prou salsa per sucar-hi pa.

Bon profit!

NOTES

Al romesco de pop amb patates, hi podeu afegir cloïsses, rossellones o altres mol·luscs. Pot usar-se sípia en lloc de pop. La sípia es pot tallar a cubs, que són més grans, o a daus, més petits. Tot i que, personalment per a aquest plat, els trossos grans resulten més atractius. És aconsellable utilitzar el pebrot de romesco, que en castellà en diríem el pimiento chorizero, i prescindit del pebre vermell o de la nyora. Com més pebrots utilitzem , el color vermell del romesco serà més viu.

El darrer vídeo

ENTREVISTA l Josep Bargalló, exconseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya

Hemeroteca

Tweets recents

Share This