Pel confinament, paella marinera a la brasa

ALBERT JANSÀ

La paella marinera és ben diferent de la que es fa a València tant pels ingredients, ja que s’hi introdueix fins a tres classes de mongetes, com per l’absència de pèsols, pebre vermell i safrà, i també per la textura i el color. Mentre que la paella valenciana és de color groc, la nostra té un color fosc, fruit del sofregit. Ni és millor una, ni és pitjor l’altra; és diferent. La paella la podem fer al forn, amb gas, inducció, a la llenya i al carbó. Nosaltres l’hem feta al carbó, que li dona un gust ben especial, i amb què també es cou més ràpid.

INGREDIENTS PER A QUATRE PERSONES

◗ 1 sípia bruta mitjana

◗ 250 grams de musclos de roca

◗ 250 grams de cloïsses

◗ 300 / 400 grams d’arròs bomba

◗ 6 gambes vermelles de Tarragona o gambots

◗ 1 ceba gran

◗ 1 pebrot vermell

◗ 4 tomàquets madurs

◗ 4 alls

◗ Julivert

◗ 1 litre de caldo de peix

◗ Sal i oli d’oliva

Elaboració:

Abans que res, netegeu i renteu bé la sípia bruta i traieu-ne la boca, els ulls i la bossa de la tinta, i reserveu, sobretot, la melsa. Per als qui no la coneixeu, la melsa és una part dels budells de la sípia en forma de bossa, de color marró que, afegida al sofregit i al caldo, li dona un gust de peix concentrat excel·lent, amb un bon fons de mar, que assoleix uns resultats extraordinaris a qualsevol plat mariner fet amb base de sofregit.

Tot seguit, netegeu els musclos de roca, rascant-los, traient-los el pèl i passant-los per aigua. Agafeu les cloïsses i reserveu-les en un bol omplint-lo d’aigua fins que les cobreixi, i tireu-hi força sal perquè acabin de depurar la sorra que contenen. Abans d’afegir-les a la paella, obriu-les a part en una cassola al foc.

Poseu una paella al foc amb un cul d’oli. Sofregiu-hi les gambes o gambots, i la sípia trossejada fins que quedi rossa. Retireu-ho i guardeu-ho. En el mateix oli, sofregiu-hi la ceba tallada ben fina i el pebrot tallat a daus ben petits. Afegiu-hi els alls picats i el julivert. Quan sigui d’un color fosc, però no negre (de cremat), afegiu-hi els tomàquets, que prèviament haureu triturat. Deixeu-ho coure fins que quedi com una confitura. Trigareu uns 20 minuts.

Un cop fet el sofregit, tireu-hi la sípia que heu reservat, els musclos de roca, i les cloïsses que haureu obert prèviament. Tot seguit, tireu-hi l’arròs, sense deixar de remenar. Tireu-hi el caldo o brou de peix, la melsa, i remeneu-ho. Afegiu-hi les gambes o gambots, i no us oblideu de posar-hi sal. Feu-ho coure uns 10 o 12 minuts ben justos, retireu-ho del foc i tapeu-ho amb paper d’alumini o de diari abans de servir perquè s’acabi de fer sense que es covi.

Consells

És important que, en la mesura de les possibilitats, utilitzeu ingredients de proximitat com ara el peix de la nostra costa, l’oli i la verdura de les nostres terres o l’arròs del Delta.

Hi podeu afegir altres crustacis com llagostins, escamarlans o galeres, i quan és temporada, també hi podeu afegir carxofa, ben pelada i trossejada; li dona un gust estratosfèric.

També podeu combinar sípia i calamar. I sobretot, acompanyeu la paella amb un bon vi blanc, també de casa nostra.

Que vagi de gust!

El darrer vídeo

ENTREVISTA l Josep Bargalló, exconseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya

Hemeroteca

Tweets recents

Share This