I Mañé i Flaquer va ressuscitar 120 anys després el dia dels seus premis

JORDI SALVAT – Torredembarra, 26/11/2021

Un treball sobre Joan Miró i la seva relació amb el Camp de Tarragona, de Rafa Pérez, publicat a la revista Kamaleon Viajes; la producció audiovisual 3.450 km, de Montblanc al món, dirigida per David Aymerich i emesa a TAC12; Redescobrir els terrats, de Ricard Lahoz, publicat a la revista Fet a Tarragona; i la fotografia L’incendi que s’acosta, obra de Xavi Jurio a La Vanguardia, han estat els guanyadors de la XXXIV edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer, que s’han lliurat aquest divendres 26 de novembre en una gala celebrada al Pati del Castell de Torredembarra,

En aquesta edició de retorn a la normalitat d’un dels principals premis periodístics del nostre país hi va faltar un guardó, ex-aequo per l’actor Eloi Isern i el periodista Toni Orensanz. Tots dos, com a actor i guionista respectivament, van ser els responsables de la resurrecció de Joan Mañé i Flaquer, un dels grans periodistes mundials del segle XIX i que dona nom als guardons. Ho va fer 120 anys després de la seva mort. Descol·locat però també sorneguer i lúcid va presentar la gala en una actuació memorable d’Eloi Isern.

Una Mañé i Flaquer perfectament caracteritzat es va fer l’amo i senyor de l’escenari, entrevistant els qui lliuraven els premis i els premiats i deixant anar perles, com l’origen de la seva irrupció a l’escenari del pati del Castell Torrenc. Descartats un accident còsmic o algun efecte secundari desconegut de la Covid-19, es va decantar pel producte d’un experiment amb una ouija i un got de Duralex del president del Col·legi de Periodistes a la Demarcació de Tarragona, Esteve Giralt. Ell no ho va negar. I el públic, còmplice, s’ho va voler creure, amb l’esperança que aquesta inesperada aparició del mestre de periodistes no sigui la última. I més ara que s’acosta el bicentenari del seu naixement, que serà el 2023.

Sorprès per l’apassionada retransmissió del naixement d’unes tortugues a la platja de Tarragona o la caiguda d’uns flocs de neu, Mañé i Flaquer va recordar les seves cròniques parlamentàries i va voler donar solemnitat al lliurament dels premis picant amb un bastó a terra cada cop que algú pujava a l’escenari.

Un dels que va pujar a l’escenari, sempre impressionant del pati del Castell dels Icart va ser el periodista Rafa Pérez, guanyador de la modalitat Camp de Tarragona (en què hi han participat 33 treballs) amb l’article “Conociendo a Joan, entendiendo a Miró”, publicat a la revista Kamaleon Viajes el 19 d’abril de 2021. L’obra guanyadora analitza el paper clau del Camp de Tarragona, especialment de Mont-roig del Camp, en l’obra d’aquest artista universal. El jurat ha ressaltat que és una peça periodística ben escrita, ben documentada, ben travada. Per al jurat, és un treball “senzillament deliciós”. El premi té una dotació de 8.000 euros. Els altres finalistes han estat “Mediterranis”, de Marc Colilla, Jan Magarolas i Rut Queralt, publicat a la versió digital del Fet a Tarragona el 6 d’agost de 2021, i “Del passat també es viu. L’Esperança, el barri esborrat”, de Lluís Comes i Tere Ortega, emès el 29 d’abril de 2021 a Tarragona Ràdio.

L’article guanyador de la modalitat de Periodisme Turístic (en què hi han participat 53 treballs) ha estat la producció audiovisual “3.450 km, de Montblanc al món”, dirigida per David Aymerich i emesa a TAC12 el 6 de gener de 2021. Es tracta d’un documental sobre els viatges arreu del món i les vicissituds viscudes per l’aventurer montblanquí Adrià Gutiérrez. En part rodat en primera persona i combinat amb entrevistes dutes a terme a Suïssa, on viu Gutiérrez, “3.450 km, de Montblanc al món” és una producció audiovisual diferent, que més enllà de la vivència personal, mostra “la possibilitat de fer un altre tipus de turisme, on la natura i la sostenibilitat són possibles en un món que lluita contra l’emergència climàtica”, segons han ressaltat els membres del jurat. La dotació és de 6.000 euros i el compromís de l’Ajuntament de Torredembarra d’encarregar al guanyador/a un treball periodístic remunerat sobre la vila per ser publicat en un mitjà de comunicació d’àmbit català. El jurat ha escollit com a finalistes els treballs “Aveyron. Inspirado en Robert Louis Stevenson”, de Marta Monedero, publicat al número 252 (març 2021) de la Revista National Geographic Viajes, i “Almería. Ruta de Níjar al Cabo de Gata”, de Kris Ubach, publicat al número 251 (febrer 2021) de la Revista National Geographic Viajes.

La categoria de Comunicació Local (amb 28 treballs a concurs), s’ha atorgat a l’article “Redescobrir els terrats”, de Ricard Lahoz, publicat al número 46 de la revista Fet a Tarragona, al març-abril de 2021. El jurat ha destacat l’originalitat d’aquest treball que ens apropa a espadesconeguts, i moltes vegades vetats, com són els terrats. Una manera diferent de veure la ciutat de Tarragona, fent comunitat amb la implicació dels subscriptors, presentant-nos el terrat com un món col·lectiu. La dotació del premi és de 3.000 euros. “Anna Sínia: teixint la història”, d’Irene Margalef, publicat el 10 de març de 2021, a La Conca 5.1., i “Mai més. A la recerca de la memòria dels reusencs deportats als camps nazis”, d’Isabel Martínez, publicat a NW. La Revista de Reus al número 101 de febrer de 2021, han estat escollits com a finalistes.

Finalment, el premi de la modalitat Fotoperiodisme Camp de Tarragona (40 treballs participants) ha recaigut en la fotografia “L’incendi que s’acosta”, de Xavi Jurio. La fotografia, realitzada el 25 de juliol de 2021 i publicada el 26 de juliol de 2021 a La Vanguardia, mostra l’incendi de Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, del passat estiu, que va cremar més de 1.300 hectàrees en quatre dies. El jurat ha ressaltat que la imatge transmet “la calma abans del desastre”. Una manera diferent d’explicar un incendi, des d’un altre punt de vista que mostra el contrast entre l’amenaça i la seva contemplació. També ha posat en valor la feina del fotoperiodista, a primera línia de foc. Aquesta categoria està dotada amb 3.000 euros. “Segona onada”, de Carles Esporrín, realitzada el 17 d’octubre de 2020 i publicada el 24 de novembre de 2020 a l’Ara Camp de Tarragona, i “Trapezi”, de Tjerk van der Meulen, presa el 13 de maig de 2021 i publicada el 14 de maig de 2021 al Diari Ara, han estat les altres fotografies finalistes.

Va ser una gala curta i àgil, amb un protagonista indiscutible que va ser el Mañé i Flaquer creat per Isern i Orenzanz, que es va acomiadar amb “un aplaudiment al periodisme ben fet, que no pot renunciar a la veritat encara que sigui incòmode” i la defensa d’un ofici que s’ha de basar en “la rigorositat i l la independència i no té sentit sense la confiança de la ciutadania.” Molts dels assistents a la gala i dels que la van seguir des de casa ens agradaria que aquesta no fos la darrera visita de Mañé i Flaquer a la Torredembarra del segle XXI. O qui sap si anys vinents apareixeran altres il·lustres periodistes de casa nostra, Us imagineu Gaziel, Josep Pla, Irene Polo o Josep Maria Planes al pati del Castell dels Icart? Ja sabeu que Torredembarra és un poble màgic.

Foto: Els guardonats amb les autoritats, patrocinadors i Mañé i Flaquer / ANNA F. / AJUNTAMENT TORREDEMBARRA

Hemeroteca

Tweets recents

Share This